Nova opasna igrica „Momo“ širi se društvenim mrežama, u Srbiji za sada NEMA OPASNOSTI

Britanski mediji već dva dana upozoravaju roditelje na samoubilačku onlajn igru „Momo“, koja tera decu na samopovređenivanje i smrt, a koja se sada pojavila na Jutjub snimcima dečjih crtanih filmovi i u kompjuterskim igrama. Jezivi prizor žene sa izbečenim crnim očima i crnom kosom se sada navodno pojavljuje i u crtanom filmu „Pepa prase“ ali i u igri „Fortnite“.

Momo izazov se pojavio još tokom leta 2018. godine, te je još tada okarakterisan kao nešto nepoželjno u životima dece. Igra se zasniva na tome da deca pokušavaju da kontaktiraju izmišljenog horor junaka tako što šalju poruke ili pozivaju brojeve potpunih stranaca. Nakon što prođu inicijaciju dobijaju niz opasnih zadataka i uznemirujućih poruka.

Britanska policija je tada izdala saopštenje u kojem stoji da se ova opasna igra krije u okviru drugih bezazlenih sadržaja koje deca prate, te na taj način dolazi do najmlađih korisnika i od njih traži da kontaktiraju one koji upravljaju igrom preko popularnih aplikacija za razmenjivanje poruka kao što je WhatsApp. Čim ostvare kontakt sa sa osobama za koje veruju da su Momo, deca postaju žrtve psihološke igre, te im se daje do znanja da će čitavu porodicu dovesti u opasnost ukoliko ne ispune zadatke koje su dobili.

Ipak, prisutnost igre „Momo“ nije zvanično potvrđena u Srbiji, niti je Nacionalni kontakt centar za bezbednost dece na internetu do sada imao prijave u vezi sa tom pojavom, kaže državna sekretarka u Ministarstvu telekomunikacija Tatjana Matić. Navela je i da je Ministarstvo u kontaktu sa inspektorima iz MUP-a, iz Odeljenja za visokotehnološki kriminal i precizirala da oni nisu imali prijave u vezi sa ovom igrom.

Savet za roditelje je da obrate pažnju na ponašanje svoje dece na internetu, Edukacija i prevencija su ključni u borbi protiv zloupotreba novih tehnologija i opasnosti koje one potencijalno nose sa sobom, naročito kada su u pitanju deca i mladi. „Simptomi“ po kojima se može primetiti da dete možda igra neku od opasnih igrica su promene u ponašanju, konstantno korišćenje telefona, tableta ili računara, odbijanje komunikacije, ali i hrane i pića.

 

image_pdfKreiraj PDF dokument

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

error: SADRŽAJ JE ZAŠTIĆEN AUTORSKIM PRAVIMA