1

25. jul – Svetski dan prevencije utapanja

Utapanje je jedan od vodećih uzroka smrti širom sveta za decu i mlade uzrasta od 1 do 24 godine. Procenjuje se da se svake godine utopi oko 236.000 ljudi. Više od 90% smrtnih slučajeva od utapanja dešava se u zemljama sa niskim i srednjim prihodima, pri čemu su deca mlađa od pet godina u najvećem riziku. Ove smrti su često povezane sa svakodnevnim, rutinskim aktivnostima, kao što su kupanje, skupljanje vode za kućnu upotrebu, putovanje preko vode na čamcima ili trajektima i pecanje. Uticaji sezonskih ili ekstremnih vremenskih prilika – uključujući monsune – takođe su čest uzrok utapanja.

Većina ovih smrtnih slučajeva se može sprečiti, kroz jeftina rešenja zasnovana na dokazima, kao što su: postavljanje barijera koje kontrolišu pristup vodi, obezbeđivanje bezbednih mesta daleko od vode za decu predškolskog uzrasta, podučavanje veštinama plivanja, bezbednog ponašanja u vodi, obučavanje za bezbedno spasavanje i reanimaciju, donošenje i sprovođenje propisa o bezbednoj plovidbi, transportu i poboljšanju upravljanja rizikom od poplava.

Crveni krst Lazarevac je sa svojim volonterima, kao i prethodne godine na otvorenom bazenu u Lazarevcu obeležio Svetski dan prevencije utapanja. Oni su održali preventivne igrica za mlađe od 9 godina sa temom „Pravila ponašanja na kupalištima“ ali i prikazali pravilne mere oživljavanja utopljenika (na lutki za oživljavanje).

U Srbiji se najveći broj ljudi utopi tokom letnjih meseci, a prema podacima zavoda za statistiku, godišnje se utopi preko 60 građana Republike Srbije.