1

U poslednjih nedelju dana 56 pozitivnih na koronavirus u Lazarevcu

U poslednjih sedam dana u Lazarevcu registrovano 56 pozitivnih pacijenata na virus korona. Najveći porast registracije  pozitivnih lica zabeležen je u periodu od 15. juna do 2 jula. Za nešto više od 15 dana virus korona je zabeležen kod 101 pacijenta. Od početka epidemije pa do polovine juna bilo je pozitivno njih 46. Zaraženo je i dvoje zaposlenih u DZ “Dr Đorđe Kovačević“. Covid ambulanta u lazarevačkom domu zdravlja može da uradi 40 testova dnevno.  Kako je rekao epidemiolog Dušan Vujnović očekuju se nove mere Štaba za vanredne situacije GO Lazarevac.

Čekanje na testiranje

Od polovine juna do 2. jula na teritoriji opštine Lazarevac registrovan je 101 pacijent pozitivan na korona virus. Samo u poslednjih sedam  dana pozitivno je 56 pacijenata.  Epidemiološka situacija je nestabilna sa tendencijom pogoršanja a virus galopira, upozorio je epidemiolog Dušan Vujnović. Drugi pik prvog talasa epidemije kako se očekuje smiriće se u toku sledeće nedelje rekao je Vujnović.

Dušan Vujnović
Dušan Vujnović

Tokom drugog pika zaraženo je dvoje zdravstvenih radnika u DZ “Dr Đorđe Kovačević“ dok u predhodnom periodu to nije bio slučaj. Infekcija se veom lako i brzo širi među stanovništvom upozorio je Vujnović i najavio uvođenje mera od strane Štaba za vanredne situacije GO Lazarevac.

preglediS obzirom na porast zaraženih u Lazarevcu ali i na teritoriji cele Srbije, lazarevački dom zdravlja ponovo je preduzeo određene mere prevencije. Apel sugrađanima je da u zdravstvene ustanove   dolaze samo u slučaju urgentnih stanja. Svi koji imaju temperaturu neophodno je da se odmah jave u Covid ambulantu koja ponovo radi u dve smene.

Jovan Milojević
Jovan Milojević

Na ulazu u dom zdravlja sačekaće vas dezo barijere kao i dvoje zaposlenih koji  vrše dezinfekciju ruku i kontrolišu da li svi nose maske. Takođe vrši se i merenje temperature, a ulazak je zabranjen svima koji imaju iznad 37 stepeni.Ispred Covid ambulante gužve su i ovoga dana bile velike. Pacijenti  ispod suncobrana i na stolicama u hladovini.  Ipak dnevno se u ovoj ambulanti može uzeti maksimalno 40 briseva. Postoji mogućnost i da platite testiranje i to brzo serološko koje iznosi oko 1200 dinara i PCR test koji je iznad 6 000 dinara.