1

Nacionalni park Drina meta turista

Nacionalni park Drina, koji se nalazi na području Srebrenice, trebalo bi da postane nosilac turističkog razvoja ovog kraja. Razvoj seoskog turizma, ribolov i splavarenje daju dodatne šanse za razvoj srebreničke opštine. Lovni turizam je takođe turistički  potencijal na čijem razvoju radi novoosnovano preduzeće Nacionalni Park. U narednih pet do šest godina biće obnovljeni i srednjovekovni spomenici na ovom području, rekao je Radomir Pavlović direktor nacionalnog parka.Drina 1

Svojim krivudavim tokom, plahovitom naravi, zeleno – plavom bojom reka Drina važi za jednu od najlepših na Balkanu. Po prirodnim lepotama ali i bogatom kulturno – istorijskom nasleđu ne zaostaje ni Nacionalni park ‘’Drina’’. Ovaj park je simbol međudržavne saradnje. Može se podičiti izuzetnim prirodnim vrednostima. Osnovne vrednosti su staništa endemičnih i reliktnih biljnih vrsta, pre svega Pančićeve omorike. Po svojim dimenzijama i specifičnom pravcu pružanja klisurasto-kanjonska dolina Drine je jedinstvena i kao takva jedna od najznačajnijih rečnih dolina u Republici Srpskoj, ali i u celom pojasu Dinarida.

Radomir Pavlovic

Pred zaposlenima u NP Drina su brojni ambiciozni projekti. Cilj je da prirodne lepote budu što pristupačnije turistima i obezbede uslovi za različite vidove turizma.

drina 2

Кako bi NP Drina uspešno funkcionisao u budućnosti neophodno je razviti službe kao što je ribarska, a posebno služba unutrašnjeg reda odnosno povećati broj nadzornika i kontrolora u cilju zaštite bogatstva flore i faune ali i istorijskih spomenika  u okviru nacionalnog parka. Кako bi se sve planirano realizovalo u budućnosti neophodne su značajne investicije.