1

Letnje računanje vremena

Letnje računanje vremena
Letnje računanje vremena počinje u nedelju, 25. marta u 2.00 sata ujutru pomeranjem kazaljki za jedan sat unapred.

Ministarstvo privrede je saopštilo da, na osnovu Zakona o računanju vremena, letnje računanje vremena u ovoj godini počeće u nedelju, 25. marta, u 02.00 sata tako što se pomeranjem skazaljki za jedan čas unapred, vreme u 02.00 sata računa kao 03.00 sata.

Pomeranje sata se obavlja u noći između subote i nedelje, letnje računanje vremena traje do poslednjeg vikenda u oktobru, kada počinje zimsko računanje vremena. Prelazak na letnje i zimsko računanje vremena prvi put je zabeleženo 1916. godine u zemljama na severu Evrope radi uštede energije.

Tokom poslednjeg veka, model pomeranja kazaljki na satu prihvatla je cela Evropa i Severna Amerika, dok je u ostalim delovima sveta letnje računanje vremena poznato samo u nekoliko zemalja poput Irana, Mongolije, Brazila ili Namibije.

Srbija je počela da koristi letnje računanje vremena prvi put 27.marta 1983. Od 1995. godine satovi su se vraćali u poslednjoj sedmici septembra i to na osnovu odluka koje je donosila Vlada, a kasnije je donet zakon kojim je letnje računanje vremena usklađeno sa Evropskom unijom.

Do pre nekog vremena letnje računanje vremena sprovodila je i Rusija, ali odlukom Vladimira Putina to je ukinuto. Turska je od prošle godine uvela stalno letnje računanje vremena i za razliku od ranijih godina neće primenjivati vraćanje kazaljki na satovima u skladu sa zimskim računanjem.

U Evropskom parlamentu, usled sve više dokaza o negativnom uticaju pomeranja sata dva puta godišnje, postoji snažna podrška ukidanju te prakse, rekao je pre nekoliko dana na konferenciji za medije češki evroparlamentarac Pavel Svoboda (EPP).