1

Centar za dnevni boravak dece i omladine ometene u razvoju obeležio Svetski dan autizma

Centar-za-dnevni-boravak-dece-1
Svetski dan autizma 2. april, obeležen je nizom manifestacija širom Srbije. Izložbom slika, Centar za smeštaj i dnevni boravak dece i omladine ometene u razvoju Lazarevac, u svojim prostorijama, tradicionalno je obeležio ovaj dan.

Delfini

Centar za dnevni boravak dece i omladine ometene u razvoju Svetski dan autizma obeležio je ove godine izložbom koja je realizovana uz pomoć akademskog vajara Dušana Rajšića koji je za korisnike napravio bojanke sa delfinima. Njih je potom obojilo pet dečaka iz autističnog spektra poremećaja.

Ljiljana Milić-defektolog
Ljiljana Milić

Deci sa autizmom kao i ostalim osobama prijaju te životinje koje su visoko senzibilne i koje su mirne. Prosto im prija i ta voda i okruženje u kojem se nalaze. Mi smo se onda ove godine, inače plava je boja autizma,  odlučili za delfine – Ljiljana Milić, defektolog.

U Srbiji se osobe sa autizmom i njihovi roditelji suočavaju se brojnim problemima. Među najvećima je svakako nemogućnost osobe sa autizmom da se uklopi u sredinu.

Iako su problemi osoba sa autizmom i njihovih porodica veliki, vremenom je došlo do pomaka, međutim mora da se uradi još mnogo toga kako bi njihovi problemi bili vidljivi i prepoznati u društvu – smatra Ljiljana Milić.

Svetski-dan-autizma

Prema rezoluciji koju je donela Generalna skupština Ujedinjenih nacija 2007. godine, Svetski dan osoba sa autizmom obeležava se 2. aprila, a plava je boja autizma.