1

Odata počast žrtvama bombardovanja Beograda 1941. godine

Beo-info
Gradonačelnik Beograda Siniša Mali i ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević položili su vence na spomen-obeležje u Aleji žrtava bombardovanja Beograda 6. aprila na Novom groblju. Siniša Mali je podsetio da je na današnji dan pre 77 godina Beograd još jedanput razaran i uništen, te da je u napadu nacističke Nemačke, koji je počeo rano ujutru, stradalo između 2.500 i 4.000 ljudi.

Beo-info-1
Foto/ Beo info

Na Uskrs 6. aprila 1941. u 06:30, bez objave rata, zemlje Trojnog pakta su napale Kraljevinu Jugoslaviju. Njihove vazdušne snage su bombardovale Beograd koristeći ukupno 484 aviona. Upotrebljeno je oko 440 tona zapaljivih bombi. Beograd je od napada iz vazduha branio elitni Šesti lovački puk Jugoslovenskog kraljevskog vazduhoplovstva i jedinice protivvazdušne odbrane Vazdušne zone Beograd. U borbama je poginulo 11 jugoslovenskih pilota i između 2500 i 4000 civila. Odajući počast žrtvama gradonačelnik Beograda Siniša Mali je istakao da je naša obaveza da čuvamo uspomenu na one koji su svoje živote dali tokom svih razaranja.

Beo-info-2
Foto/Beo info

Ministar Đorđević je rekao da su srpski narod i Srbija uvek u istoriji bili na pravoj strani, a tako je bilo i u Drugom svetskom ratu. Kako je naveo, Ministarstvo će čuvati tradiciju i raditi na tome da „sloboda i ono što su oni ostvarili za nas bude večno“.

Događaju je prisustvovao i direktor JKP „Pogrebne usluge“ Dragan Baltovski. Vence u Aleji stradalih u bombardovanju 6. aprila položili su i Udruženje Beograđana „6. april“ i Udruženje Civilnih invalida rata.