1

Mojih pet trenutaka za higijenu ruku

Svetski-dan-higijene-ruku.mpg_snapshot_00.01
“Sačuvajte živote operite svoje ruke ” naziv je slogana kojim je ove godine u svim zdravstvenim ustanovama obeležen 5. maj Svetski dan higijene ruku.  U Nacionalni program za higijenu ruku pod nazivom “Čiste ruke-bezbedne ruke” uključen je i DZ “Dr Đorđe Kovačević“. Na temu “Mojih pet trenutaka za higijenu ruku“ govorili su lekari pedijatrijske službe doma zdravlja kao i dve ambulante u Stepojevcu i Rudovcima.

rukee

Infekcije povezane sa zdravstvenom zaštitom predstavljaju veliki problem u celom svetu. Računa se da u razvijenim zemljama 5 -10% svih bolesnika dobije infekciju u toku lečenja, a u zemljama u razvoju taj broj je još veći. Svetska zdravstvena organizacija prepoznala je taj problem kao problem sigurnosti bolesnika i ustanovila je 5. maj kao Svetski dan higijene ruku u zdravstvenim ustanovama, koji se obeležava globalno u različitim delovima sveta.

ruke

Organizujući Nacionalni program higijene ruku u zdravstvenim ustanovama pod nazivom “Čiste ruke – bezbedne ruke”, Srbija je 2008. godine postala član Alijanse za bezbednost pacijenata SZO. U kampanju SZO „Sačuvajte živote – operite svoje ruke“, do sada se prijavilo 20.614 zdravstvenih ustanova iz 179 zemlje sveta, a od toga 61 ustanova iz Srbije koje su postale deo velike zajednice zdravstvenih ustanova u svetu, koje su prevenciju bolničkih infekcija i bezbednost pacijenata istakle kao jedan od svojih najvažnijih ciljeva.

Zdravstvene ustanove na teritoriji Beograda dobile su poziv od strane Republičke stručne komisije za nadzor nad bolničkim infekcijama, da u svojoj ustanovi organizuju da se ovog 5. maja najmanje 5 minuta govori o 5 momenata za higijenu ruku. Higijenom ruku sprečava se prenošenje mikroorganizama, prouzrokovača bolničkih infekcija, od kojih poseban značaj imaju bakterije otporne na antibiotike. Pravilnom higijenom ruku ne samo što će se smanjiti broj bolničkih infekcija, već će se smanjiti i upotreba antibitotika, a povećati bezbednost pacijenata.