1

Ansambl leskovačkog Narodnog pozorišta odigrao komad “Višnjik”

predstava-4
Ansambl leskovačkog Narodnog pozorišta premijerno je odigrao komad “Višnjik”, koji je rađen po delu ruskog pisca Antona Pavloviča Čehova, na sceni lazarevačkog Centra za kulturu. U predstavi se leskovačkim, pridružuju i dva glumca lazarevačkog pozorišta, Uglješa Spasojević i Aleksandar Trmčić. Režiju komada potpisuje glumac šabačkog pozorišta Ivan Tomašević, koji ujedno i igra u predstavi.

Narodno pozorište iz Leskovca i lazarevački Puls teatar, za pozorišnu publiku priredili su još jedan komad. Nakon predstave “Čaruga” lazarevačkoj publici približili su ruski klasik “Višnjik”, poslednje delo Antona Pavloviča Čehova. Rediteljska palica prepuštena je glumcu šabačkog pozorišta Ivanu Tomaševiću, koji kaže da je svako delo Čehova posebno i osobeno kako zbog tema koje obrađuje, tako i zbog mnoštva likova i karaktera.

Ivan Tomašević
Ivan Tomašević, reditelj

Reditelj pozorišne predstave Ivan Tomašević kaže da je zadovoljan reakcijom publike, ali naglašava da tek posle nekoliko igranja glumci u potpunosti usvajaju likove. Ova predstava premijerno je odigrana pred leskovačkom publikom 2. juna.

predstava-3

Kako bi razvijali i negovali ukus publike, a posebno one mlađe, teatri moraju raditi klasike, kaže glumac i dodaje da su ovo komadi koji su aktuelni i danas uprkos tome što su nastali pre više od 100 godina.

Stanislav Grujić, direktor Narodnog pozorišta u Leskovcu, kaže da je ovo drugi put za četiri godine da ovaj teatar igra komad Antona Pavloviča Čehova. Ovo je i druga kooprodukcija sa lazarevačkim pozorištem.

Stanislav Grujić, direktor Narodnog pozorišta Leskovac

U glavnoj ulozi Ranjevske našla se glumica Maja Janković, dok njenu ćerku tumači Maja Jovanović. Publici su se poklonili i ostali glumci leskovačkog pozorišta – Petra Dimitrijević, Dragan Marjanović, Stanislav Grujić, Filip Radivojević, Ivan Janković, Suzana Grujić i Mina Cocić. Iako pisana pre 115 godina, ova komedija-drama, aktuelna je i danas, posebno u vreme tranzicije u Srbiji, koja traje i traje, valjda dok se u potpunosti ne kompletira i čvrsto ustoliče svi tajkuni, klasa bogataša.