Apoteka “Dr Max” – Borba protiv pušenja

U susret tridesetprvom januaru, Nacionalnom danu bez duvanskog dima, stručnjaci upozoravaju da od posledica pušenja život izgubi 4 miliona ljudi u svetu, dakle svakih 8 sekundi  jedna osoba umre od posledica neke od bolesti koju izaziva duvanski dim.

Dr Max

U Apoteci Viva koja posluje pod brendom “Dr Max” preporučili su nam efikasne načine koji mogu pomoći u bori protiv pušenja, odnosno tokom procesa odvikavanja od ove štetne navike i bolesti zavisnosti.

Nikorete

U periodu kada svi brinemo o posledicama aerozagađenja i kada su rezultati merenja u svim većim gradovima u Srbiji u zabrinjavajućim granicama, pušenje je samo još jedan činilac više koji nam otežava disanje. U susret Nacionalnom danu bez duvanskog dima koji se obeležava 31. januara, alarmantni su statistički podaci da na svakih 8 sekundi jedna osoba umre od bolesti koje su posledica pušenja. Duvanski dim je uzročnik preko 40 različitih oboljenja a u njemu se nalazi 4000 štetnih i 43 kancerogene materije.

Sa svakim udahom duvanskog dima hiljade hemijskih jedinjenja, uključujući i toksične i kancerogene sastojke, dospevaju u pluća, iz pluća prelaze u krvotok i nakon toga do svih delova tela. Rizik obolevanja raste sa dužinom pušačkog staža i brojem popušenih cigareta.

Nikada nije kasno za prestanak pušenja. Po prestanku pušenja, organizam počinje da se oporavlja već u prvim satima od poslednje cigarete.

Kako bi se odrekli ovakve bolesti zavisnosti neophodno je strpljenje i čelična volja, a u tom procesu možete pronaći stručnu pomoć ali i određena sredstva koja mogu ublažiti nikotinske krize.

Nikorete crvene

Izloženost duvanskom dimu pasivno pušenje je odgovorno za četvrtinu slučajeva raka pluća kod nepušača. Izloženost duvanskom dimu kod nepušača povećava za 20 do 30% rizik za rak pluća, moždani udar i koronarnu bolest srca. Ovo je samo još jedan razlog više da zbog sebe ali pre svega onih koje najviše volite ostavite pušenje.

image_pdfKreiraj PDF dokument

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

error: SADRŽAJ JE ZAŠTIĆEN AUTORSKIM PRAVIMA