1

Besplatni udžbenici za učenike prvih i drugih razreda, nastavlja se nabavka tableta za starije učenike

Zamenik gradonačelnika Goran Vesić i ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije Branko Ružić najavili su nabavku štampanih udžbenika za učenike prvih i drugih razreda svih javnih osnovnih škola u Beogradu. Ugovori za nabavku i distribuciju besplatnih štampanih udžbenika školama potpisani su između Grada Beograda, preko Fondacije za mlade talente Grada Beograda, i dvanaest izdavačkih kuća. Кako je Goran Vesić tom prilikom precizirao, za decu je obezbeđen osnovni paket udžbenika za sledeće predmete: matematika, srpski jezik/maternji jezik, svet oko nas i strani jezik kao obavezni predmet.  Udžbenici će decu čekati u školama.

– Grad Beograd je za tu namenu obezbedio oko 240 miliona dinara, odnosno dva miliona evra. Кažem „oko” jer je ostavljena mogućnost da se još neko dete upiše, tako da će i za njih udžbenici biti obezbeđeni. Novac će narednih dana biti prebačen na račune izdavača čim oni isporuče udžbenike školama. Na ovaj način besplatne udžbenike dobija oko 34 hiljade prvaka i drugaka. To znači da će toliko porodica u Beogradu dobiti pomoć u vrednosti koja, u zavisnosti od izdavača, iznosi oko pedeset evra – rekao je Vesić. Vesić je podsetio da Grad Beograd obezbeđuje takođe tablete, karticu za besplatni internet i digitalne udžbenike za učenike 3, 4, 5. i 6. razreda, a sve to je prošle godine dobilo njih 67 hiljada u glavnom gradu.

– Nastavićemo sa kupovinom tablet-uređaja, tako da će ih dobiti oni koji su sada drugaci i koji od naredne školske godine postaju trećaci, a oni koji su sada šestaci preneće tablete u sedmi razred. Na ovaj način ćemo već sledeće godine tabletima „pokriti” čitavo osmogodišnje školovanje– naveo je Vesić.

Ministar Branko Ružić je ocenio da je ovo jedan u nizu zajedničkih poduhvata između resornog ministarstva i Grada Beograda na dobrobit dece.

– Nabavka besplatnih udžbenika je sjajan gest, ali i finansijsko olakšanje roditeljima na početku školske godine. Tako se vodi računa o socijalnoj komponenti u društvu – kazao je Ružić.

On je precizirao da će ovo ministarstvo nabaviti i besplatne udžbenike za 88.900 učenika, od kojih će 29 hiljada njih ostvariti to pravo jer su iz porodica koje su korisnici novčane socijalne pomoći, dok je oko 41 hiljada učenika sa ovim pravom iz porodica sa troje, četvoro i više dece. Oko 17 hiljada njih ostvaruju pravo zato što pohađaju obrazovne planove 1 ili 2, to jest imaju potrebu za dodatnom obrazovnom podrškom.

– Novina je da će učenici koji pohađaju nastavu na osnovu individualnog obrazovnog plana 3, a reč je o najdarovitijoj deci, dobiti besplatne udžbenike. Takođe, od ove godine nabavljaju se i elektronski udžbenici na znakovnom jeziku za prvi i drugi razred – istakao je Ružić.