1

Brojne planinarske akcije obeležile početak godine planinarskog društva “Ćira“ Lajkovac

Planinarenje, boravak u prirodi i pešačenje postaju sve popularniji vid rekreacije i relaksacije. U uslovima pandemije kada je mnogim klubovima onemogućeno treniranje i takmičenje, planinarenje je sve popularnije a boravak na čistom vazduhu postaje potreba onih koji silom prilika dosta vremena provode u  zatvorenom. Planinarsko, smučarsko društvo  “Ćira“ iz Lajkovca već je u prvih tri meseca ove godine učestvovalo na brojnim akcijama. To su “Božićni uspon na Čovku“, “Zimski uspon na Rtanj“, planinarska šetnja na relaciji Slavkovica- Rajac,  akcija “Stazama Živojina Mišića“, osvajanje Trema, Device, Kozare, Magleša i Povlena. Po broju članova ovo društvo je dvadeset peto u Srbiji, trenutno je u toku prijavljivanje novih članova.

psd 1

Ni zimski vremenski uslovi, ni epidemiološka situacija i mere nisu omeli članove PSD “Ćira“ Lajkovac da tokom prva tri meseca ove godine realizuju brojne akcije i osvoje prelepe planinske vrhove. Po prvi put ove godine održane su akcije “Božićni uspon na Čovku“ i “Stazama Živojina Mišića“.

Planinarsko smučarsko društvo  “Ćira“ Lajkovac je uzelo učešće u republičkim akcijama tokom februara. Kraj meseca obeležila je i akcija “Tri vrha Povlena“ u spomen na jednog od osnivača društva Milana Jovanovića Švabu.

ćira 2U toku je upis novih članova ali i obnavljanje članarine za 2021. godinu. Planinarsko društvo okuplja članove iz Lajkovca, okolnih opština ali i iz Beograda, Kragujevca, Kraljeva. Na žalost zbog epidemioloških uslova rad sa decom je onemogućen.

Da li će planirane akcije biti realizovane tokom narednog perioda za sada je neizvesno. Plan aktivnosti i društva i Planinarskog saveza Srbije postoji ali će organizacija zavisiti od epidemioloških uslova.