Da li su zavarivači najtraženiji na tržištu?

Zahvaljujući znanju koje su stekli tokom praktične nastave učenici TŠ ”Kolubara” ali i njihovi profesori zajedničkim snagama su ruinirani objekat pretvorili u radionicu za praktičnu nastavu sa najsavremenijom opremom a uskoro se očekuje i isporuka CNC mašine za zavarivanje sa kompjuterskim navođenjem. Tokom svog školovanja učenici obavljaju sve neophodne popravke na objektu škole ili školskom nameštaju. U svom školskom dvorištu napravili su fontanu i letnju učionicu a plan je da se uz pomoć donatora izgradi radionica po standardima koji su neophodni da ova škola postane regionalni centar za zavarivanje. Brojne nagrade na državnim i svetskim takmičenjima u zavarivanju samo su motiv više i još jedan pokazatelj njihove uspešnosti. Ipak da praksa ide uporedo sa znanjem govore i uspesi bivših učenika na fakultetima.

U okviru obrazovnog profila Mašinski tehničar za reparaturu učenici TŠ ”Kolubara” osvojili su prestižne nagrade na državnim ali i svetskim takmičenjima u zavarivanju. Pored apsolutne dominacije na državnim i evropskim takmičenjima, učenici lazarevačke tehničke škole već dva puta su postigli zavidne rezultate i na svetskom takmičenju u Kini. Tehnička škola upisuje svake godine po jedno odeljenje, a rezultati su posledica tehničke opremljenosti, upornosti i rada učenika ali i profesora koji žrtvuju svoje slobodno vreme kako bi poboljšali uslove ali i vežbali sa đacima.

Radoslav Sretković, direktor TŠ "Kolubara"
Radoslav Sretković, direktor TŠ “Kolubara”

Naši učenici su postigli veoma zapažene rezultate. Treće mesto na Svetskom prvenstvu u Kini 2016. godine, a 2018. godine naš učenik u pojedinačnoj konkurenciji osvojio je treće mesto u Pekingu. Osvajali smo dva puta prva mesta na republičkim takmičenjima, tako da su naša dva učenika prošle godine bili prvaci države u dva različita postupka. Naša škola je opremljena sa svim aparatima za zavarivanje u svim postupcima a naročito treba istaći da naši učenici mnogo rade na praktičnoj nastavi, zahvaljujući ne samo interesovanju učenika nego i našim profesorima- dodao je direktor škole Radoslav Sretković.

Cilj je da se učenici u okviru ovog smera obuče za regeneraciju i reparaciju mašinskih delova, a jedna od tehnika je zavarivanje. CNC rezač je kompjuterski vođenja mašina za sečenje metala, kojom će biti stvoreni uslovi za formiranje novog obrazovnog profila. Trenutno se renovira i učionica za projektnu nastavu, u procesu je i prikuljanje sredstava za izgradnju učeničke radionice i formiranje regionalnog centra za zavarivanje.

Ivan Gajić, profesor
Ivan Gajić, profesor

Tehnička škola je poslednjih 7-8 godina u samom vrhu i mogu reći da smo najbolja škola u Srbiji kada je pitanju zavarivanje – dodao je profesor Ivan Gajić.

Učenici ovaj smer najčešće upisuju zbog mogućnosti brzog zapošljavanja i potreba na tržištu rada kako kod nas tako i u inostranstvu.

Mašinski tehničari za reparaturu i Tehničari za CNC upravljanje imaće projektnu nastavu po elementima dualnog obrazovanja. Dualna nastava se već primenjuje na elektro smeru električar i elektromonter. Ugovori su sklopljeni sa EPS-om, praksa za treći stepen se u prvoj godini realizuje jednom nedeljno, u drugoj dva puta nedeljno a u trećoj tri dana nedeljno. Ovim učenicima je po završenoj školi omogućen posao.

image_pdfKreiraj PDF dokument

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

error: SADRŽAJ JE ZAŠTIĆEN AUTORSKIM PRAVIMA