1

“Dan borca“ kao sećanje na pale za slobodu

“Dan borca“ i ove godine obeležen je u Lazarevcu. Povodom praznika ustanka naroda Jugoslavije položeni su venci i cveće na spomen obeležje kod “Starog bioskopa“ u lazarevačkoj glavnoj ulici.

Polaganje venaca na spomen pločuDatum ustanka u drugom svetskom ratu, obeležavao se više od 60 godina kao “Dan borca“ i državni praznik.  Praznik je zvanično ukinut 2001. godine ali sećanje na borce koji su položili živote na oltar otadžbine, nikada neće izbledeti. Potomci poginulih ratnika, poštovaoci NOR-a, predstavnici GO Lazarevac i  učesnik oslobodilačkog rata Pavle Stanivuković, odali su počast i položili vence na spomen ploču. Predstavnik Saveza udruženja boraca narodnooslobodilačkog rata Pavle Stanivuković podsetio je na značaj ovog datuma.

Poginulim borcima NOR-a

Zamenik predsednika GO Lazarevac Miloje Živanović naglasio je značaj očuvanja tradicije. Ovo je u čast sećanja na one koji su svojim životima platili višedecenijsku slobodu, rekao je Živanović. Na borbu za slobodu ne treba gledati ideološki, rekao je zamenik predsednika GO Lazarevac i podsetio da su to žrtve koje su položene za slobodu i budućnost svoje zemlje.

Minut ćutanjaDan ustanka naroda Srbije u Drugom svetskom ratu 7. juli, tradicionalno će biti obeležen polaganjem venaca na spomenik za borce izginule u drugom svetskom ratu na Kruševičkom visu.