1

Danas je Lazareva subota, praznik poznat i kao Vrbica

Srpska pravoslavna crkva i vernici slave Lazarevu subotu, praznik kojim se proslavlja Hristovo vaskrsenje Lazara posle četvorodnevne smrti.

Na Lazarevu subotu beru se mlade vrbove grane koje se osveštavaju u crkvi i dele narodu, zbog čega se praznik i zove Vrbica.„Udesio se, kao za Vrbicu“ je izreka nastala jer je običaj da se povodom praznika deca lepo obuku, ukrase zvončićima i venčićima. Mališani se kreću u povorkama oko crkve. Nekada su od kuće do kuće išle lazarice i dodole, koje su uz pesmu želele domu i ukućanima napredak i sreću.

Na Vrbicu se bere i cveće koje se ne unosi u kuću, već potapa u vodu da prenoći. Ujutru, na Cveti, ukućani se tom vodom umivaju. Današnji praznik je dan dečje radosti, jer je, prema jevanđelju, Hristos polazeći u Jerusalim rekao – „Pustite decu k meni, jer takvih je carstvo nebesko“.

Lazar je, nakon oživljavanja, prema predanju, živeo još trideset godina kao episkop na Kipru. Kažu da se više nikada nije nasmejao, večito žaleći za raspetim Isusom. I njegovo ime ima jaku simboliku. Na jevrejskom jeziku “El-azar” znači “Bog je pomogao”. Mošti Lazara počivaju i danas u Carigradu, gde su prenete 890. godine sa Kipra.