1

Dr Ljiljana Božović: Život mora da ide dalje, moramo menjati našu mikrosredinu a ne svet

Za pojavu problema  i poremećaja ličnosti potrebno je nekoliko faktora. Potrebno je da imamo u vidu da postoje određene crte ličnosti karakteristične za svaku osobu, nešto se nasleđuje a veliki uticaj ima i okruženje. Kada pričamo o uticaju okruženja, porodica je prva u tom lancu i neohodno je da ima najveći uticaj na dete, kaže dr Ljiljana Božović, psihijatar Doma zdravlja „Dr Đorđe Kovačević“. Ona kaže da se nakon tragedija koje su nas zadesile u protekloj nedelji, nije povećan broj pacijenata u Lazarevcu ali da nije isključeno da će se u narednom periodu javiti osobe koje su osetile potrebu da potraže stručnu pomoć.

Psihijatrija Dom zdravlja Lazarevac

Zločini koji su se dogodili protekle nedelje, nametnuli su nam brojna pitanja, a za roditelje svakako najvažnija odonose se na vaspitanje deteta i kako da prevaziđu ovu krizu. Nemili događaji ostavili su posledice na gotovo sve članove našeg društva a za sada nije povećan broj pacijenata na psihijatriji Doma zdravlja u Lazarevcu. Ono što je specifično vezano za probleme poremećaja mentalnog zdravlja je činjenica da pacijent bude svestan da ima neki problem ali da postoje slučajevi koji nisu vidljivi kako osobi, koja ima neki poremećaj, tako i njegovom okruženju, kaže dr Božović. Dodaje da su najteži slučajevi upravo oni kod kojih ni ponašanje ni odnosi sa drugima ne ukazuju da ima poremaćaj.

Dr Božović dodaje da porodica prva treba da prepozna znake ponašanja koji nisu uobičajeni za dete. Ne treba bežati od saveta i izbegavati odlazak kod dečijeg psihologa a roditelji pored ljubavi i pažnje koju treba da pruže detetu, treba da se postave i kao autoriteti. Dovoljno je da ne držite mobilni telefon dok razgovarate, da ga gledate u oči i da mu budete posvećeni za to vreme koje provodite sa njim, kaže dr Božović.

Dr Ljiljana Božović
Dr Ljiljana Božović

Na pitanje da li su deca u ovom trenutku spremna da se vrate u školske klupe, dr Božović kaže da u  teškim situacijama koje su teške za svakog pojedinca ne postoji idealno rešenje i odgovor na problem, koji je univerzalan za svakoga. Postoji prihvatljivo rešenje i povratak dece treba da bude individualan, neko je spreman ili nije, ali mislim da svaki roditelj treba da donese odluku o povratku tek nakon razgovora sa svojim detetom, mišljenja je dr Ljiljana Božović.

Svakom detetu treba pristupiti kao jednom malom čoveku i upoznati se sa njegodim dobrim i lošim stranama. Roditelji se u poslednje vreme ponašaju i previše zaštitinički prema svojoj deci. Ne smemo dozvoliti da deca budu previše „ušuškana“ i slati im poruke da ne smeju da padnu, da dobiju lošu ocenu ili da urade nešto loše. Vrednovanje kvaliteta treba istaći kako bi mlada osoba bila motivisana da dođe do cilja, dodaje dr Božović.

Život mora da ide dalje, kaže dr Božović i dodaje da nije suština da menjamo svet jer svet nikada ne možemo promeniti. Moramo menjati našu mikrosredinu i to je jedino područje gde možemo dati svoj doprinos kao pojedinci.