“Dulovci” šetnjom i radionicom ispred biblioteke obeležili Svetski dan osoba sa autizmom

Učenici Osnovne škole “Dule Karaklajić” obeležili su 02. april, Svetski dan osoba sa autizmom. Oni su, zajedno sa svojim nastavnicima organizovali šetnju od škole do biblioteke “Dimitrije Tucović” i na taj način pružili podršku autističnim članovima našeg društva. Svrha ove akcije bila je da se proširi svest građana o ovoj bolesti.

Učenici i nastavnici na ovaj način želeli su da pruže podršku osobama sa autizmom i skrenu pažnju na njihov položaj u društvu. Šetnja od škole do lazarevačke biblioteke organizovana je u sklopu projekta “Škole za 21. vek”. Ovaj projekat  realizuje Britanski savet zahvaljujući investiciji britanske vlade u visini od 10 miliona funti a u koji je ukupno uključeno 1150 škola iz cele Srbije. Učenici i nastavnici su ovim povodom na platou ispred biblioteke održali origami radionicu i pravili plava srca koja su potom podelila sugrađanima.

Rezolucijom Generalne skupštine Ujedinjenih nacija, Dan osoba sa autizmom uveden je 18. decembra 2007. godine. Autizam je veoma složen razvojni poremećaj koji se javlja tokom prve tri godine života. Može da pogodi bilo koju porodicu, bez obzira na etničku i socijalnu pripadnost i četiri puta je učestaliji kod muškaraca nego kod žena. Osobe sa autizmom imaju identične ljudske vrednosti kao i bilo ko drugi i prema tome imaju ista ljudska prava kao i drugi invalidi, iako su osobe sa autizmom često više i ozbiljnije diskriminisane. Prema podacima Svetske zdravstvene organizacije, na svako 154. rođeno dete jedno se rađa s autizmom.