1

Fotomonografija “Duša Srbije – Šumadija i Pomoravlje“ predstavljena Lazarevčanima

U okviru manifestacije “Dani Lazarevca“ u biblioteci “Dimitrije Tucović“ održana je pomocija fotomonografije “Duša Srbije – Šumadija i Pomoravlje“, autora Predraga Mihajlovića i Zorana Petrovića. Monografija je rezultat višegodišnjeg rada i prikupljenog materijala koji u sebi sadrži pokretna i nepokretna kulturna dobra a u ovom delu zastupljen je i Lazarevac. Lazarevačkoj čitalačkoj publici delo su predstavili autor Predrag Cile Mihajlović i Mirko Demić književnik i direktor NB “Vuk Karadžić“ Kragujevac.

Duša-Srbije

Fotomonografija “Duša Srbije – Šumadija i Pomoravlje“ sadrži preko 250 selektovanih fotografija Predraga Mihajlovića i Zorana Petrovića koje prati tekst Miodraga Stoilovića. Autori su sarađivali i ranije dok je materijal plod dugogodišnjeg rada u kulturi i medijima. Na fotografijama se mogu videti i nematerijalna kulturna dobra kao što su običaji i zanati karakteristični za Šumadijski kraj.

Duša-Srbije

U okviru monografije zastupljen je i Lazarevac, sa akcentom na kulturno istorijske spomenike vezane za Prvi svetski rat.

Duša-Srbije-3

Pored fotografija dragocenih prirodnih lepota našeg kraja izdanje ima obrazovni karakter. Fotografije prati tekst na srpskom i engleskom jeziku što će biti prilika da gosti iz inostranstva upoznaju naš kraj na što lepši način.