1

GRADSKA PIJACA Cene voća i povrća

tezge
Nestabilne vremenske prilike tokom ovog leta imale su najlošiji uticaj na poljoprivredne useve, a čak i oni poljoprivrednici koji imaju dobar rod teško dolaze do svojih njiva i voćnjaka.

voce

Na lazarevačkoj pijaci uverili smo se da su i cene i izbor proizvoda na zadovoljavajućem nivou, ipak i kupci i prodavci se žale na nestašicu i to novca.

povrce-i-voce

I pored toga što je lazarevačka pijaca poslovično građanima uvek skupa, ovoga puta kupci su zadovoljni i tvrde da se cene ne razlikuju od prošlogodišnjih. O zimnici se još uvek ne razmišlja, a prepune tezge raznovrsnih proizvoda čini se da su uticali i na raspoloženje kupaca i njihovu spremnost da izdvoje novac za kupovinu ovih namirnica.

povrce

Prodavci kažu da je kiša unazadila sve u poljoprivredi, kako kažu prolazi period povrća proizvedenog u plastenicima, a od kvaliteta i količine onog gajenog na otvorenom zavisiće buduće cene najtraženijeg povrća i cene zimnice.

pijaca

Voće i povrće na gradskim pijacama jeftinije je u proseku za 20 odsto u odnosu na cene u prodavnicama, a kupci više veruju u njihov kvalitet. Uverili smo se i da se kupci i prodavci već dobro poznaju i da lazarevčani imaju običaj da se ukoliko su zadovoljni uvek vraćaju na istu tezgu i kupuju kod svog prodavca.