1

Heroj sa Košara Darko Milošević dobio mural u Ljigu

Mural posvećen Darku Miloševiću, junaku sa Košara osvećen je u Ljigu, u ulici koja nosi njegovo ime, u blizini spomenika koji je podignut u njegovu čast 1999. godine, kada je izgubio život. Darko Milošević jedan je od 108 mladića, pripadnika 125. motorizovane brigade koji su život dali za odbranu svoje zemlje. Oslikavanje murala inicirali su Darkovi saborci, ove godine, na datum njegove pogibije 5. maja. Ratni komandant ove brigade, u čijoj zoni je vođena bitka na Košarama Dragan Živanović  zahvalio se opštini Ljiig što je među prvima prepoznala značaj ove bitke i podigla spomenik Darku Miloševiću.

Osvećenje murala u čast Darka Miloševića

Junak sa Košara Darko Milošević, koji je 5. maja 1999. godine dao život za otadžbinu dobio je mural u ljiškoj ulici koja nosi njegovo ime. Oslikavanje murala organizovali su Darkovi saborci a ideja se rodila 5. maja, na datum njegove pogibije. Mural je osvećen u prisustvu pripadnika 125. motorizovane brigade, Darkove porodice i prijatelja kao i predstavnika opštine Ljig.

Osvećenje murala

Ratni komandant brigade, u čijoj je zoni vođena bitka za karaulu na Košarama Dragan Živanović rekao je da se podizanjem spomenika, oslikavanjem murala, pisanjem monografija  i knjiga odužujemo Darku i svim junacima sa Košara koji su svoj život dali za odbranu otadžbine.

Dragan Živanović
Dragan Živanović

Herojska pobeda na Košarama dugo nije bila poznata javnosti, bar ne u onoj meri u kojoj je trebala, međutim, u poslednjih nekoliko godina sve više se priča o ovoj bici, a  junacima se odaju pošte za svoju hrabrost. Narod pamti herojska dela naših junaka, a to potvrđuje i ovaj svečano – komemorativnim skup, istakao je pukovnik u penziji Ljubinko Đurković.

Svečanost povodom otkrivanja murala Darka Miloševića

U oslikavanju murala i njegovom finansiranju učestvovali su i Lazarevčani Uroš Stolić i Nikola Bjeković. U planu im je oslikavanje još dva murala u Lazarevcu koja će biti posvećena dvojici sugrađana, heroja koji su poginuli na Kosovu i Metohiji.

Heroji sa Košara

Ulica koja nosi Darkovo ime, spomenik i mural podignuti njemu u čast su dokaz da Srbije neće zaboraviti junake koji su svoje živote dali za slobodu svoje zemlje, rekao je jedan od pripadnika 125. motorizovane brigade, heroj sa Košara, Lazarevčanin Ivan Ranković.

Ivan Ranković
Ivan Ranković

Darko Milošević je rođen 1978. godine u Ljigu. Nakon što su u njegovom rovu odjeknule dve detonacije u jeku borbe, Darko je podlegao povredama 5. maja 1999. godine. U Darkovu čast ulica u Ljigu kojoj je živeo, ponela je njegovo ime. Parkić koji se nalazio baš u toj ulici preko puta njegove kuće  krasi njegova bista.

Bista u čast Darka Miloševića

Na inicijativu njegovog brata, u proleće 2006.godine  uz pomoć komšija i opštine Ljig napravljene su ljuljaške, klackalice i penjalice za decu a urađena je i rasveta.

Ovo je samo mali način da se oda pošta jednom junaku, čiji je život prekinut u 21. godini, u jeku borbe za slobodu otadžbine. Građani Srbije na tome će mu večno biti zahvalni.