1

Heroj sa Košara Saša Ivanković dobija mural u centru Lazarevca

Mural posvećen heroju sa Košara, Saši Ivankoviću, uskoro će krasiti plato ispred Rudarske česme. Inicijativu je pokrenula neformalna grupa građana koja za sad broji oko 300 članova.  Lazarevački umetnici  Vladimir Petrović i Tamara Mitrović privode kraju osklikavanje do nedavno neprimetnog zida. Mural  će na simboličan način predstavljati duhovnu prisutnost stradalog mladića i čuvati sećanje na sve stradale vojnike.
mural 1

Ulična umetnost učinila je slikarstvo  dostupnijim. Murali od 80 – ih godina ulepšavaju zidove gradova širom Srbije noseći važne poruke i simbole. Na radost ljubitelja vizuelne umetnosti, zidno slikarstvo je sve prisutnije na ulicama Lazarevca.  Ideju o nastanku murala posvećnog Saši Ivankoviću imala je grupa mladih Lazarevčana koja je želala da sačuva sećanje na heroje sa Košara i ulepša gradski ambijent.

mural 2Lazarevački umetnici Vladimir Petrović i Tamara Mitrović realizatori su ideje da jedan zid u gradu postane čuvar sećanja na Sašu Ivankovića. Iza njih je nekoliko murala koji krase Lazarevac. Vladimir Petrović ističe da ovaj mural ima poseban značajan jer poštuje pretke koji su zadužili naš grad.

mural 3Tamara Mitrović dodaje da je izuzetno važno što se mural nalazi na gradskom trgu jer se tu susreću sve generacije, kao i to što je baš njoj pripala čast da ovekoveči sećanje na Sašu Ivankovića budući da je i sama iz Vreoca.

mural 4Saša Ivanković rođen je 1979. godine u Vreocima. Kao vojnik na redovnom odsluženju vojnog roka, 16. aprila 1999. godine izgubio je život u jednoj od najvećih borbi oko karaule Košare. Pošto telo Saše Ivankovića nikada nije pronađeno, cilj murala je da se ovaj vojnik barem duhom vrati u svoj zavičaj.
Vladimir Petrović se nada da će u budućnosti biti što više ukrašenih zidova i da će Lazarevac postati grad murala.