1

Interaktivna radionica vajara Milutina Rankovića u PU „Leptirić“

Interaktivna radionica vajara Milutina Rankovića u PU "Leptirić"
PU „Leptirić“ u Lajkovcu organizovala je interaktivnu radionicu u kojoj je vajar Milutin Ranković pokušao da kroz izradu skulpture u drvetu najmlađe Lajkovčane upozna sa likom i delom prvog srpskog prosvetitelja. Deca su imala priliku da kroz crteže i recitujući pesme o Svetom Savi pokažu koliko je njihovo znanje o ovom svecu ali i značajnoj istorijskoj ličnosti.

Interaktivna radionica vajara Milutina Rankovića u PU "Leptirić"

Primereno njihovom uzrastu, potrebama i interesovanjima, deca su imala priliku da vide kako u drvetu nastaje lik sveca koji je ostavio nemerljiv doprinos u razvoju školstva i obrazovanja u Srbiji. Vešt vajar ali i dobar besednik, Milutin Ranković, upoznao je mališane sa nekim od osnovnih vajarskih tehnika rada u drvetu ali im je ispričao i priče o Svetom Savi i njegovim zadužbinskim manastirima.

Interaktivna radionica vajara Milutina Rankovića u PU "Leptirić"

Pored aktivnosti u ovom objektu, deca koja pohađaju predškolsku pripremnu nastavu u Domu mladih, istog dana su imala priliku da sa sveštenikom lome kolač i obeleže slavu ali i da pripreme predstavu u kojoj su učestvovali i roditelji.

Svoje znanje o Svetom Savi deca su nam prenela onako kako najbolje umeju a to je kroz recital i pesmu.

Mila MItrović
Mila MItrović

Tokom cele godine u PU „Leptirić“ radi se mnogo na edukaciji dece, kroz praktične veštine, razvoj motorike, emocije ali i komunikacije, koja je jako važna, kaže direktorka ustanove Mila Lončar Mitrović.