1

Ispunjen zahtev Sindikata Kolubare, plate vraćene na prethodni nivo

Sindikat EPS „Kolubara“ nedavno je uputio zahtev Ministarstvu finansija i ministru Siniši Malom da se nivo zarada zaposlenih, koje su smanjene u novembru, vrate na prethodni nivo. Ovaj zahtev je upućen i Ministarstvu rudarstva i energetike, kabinetu predsednika Srbije i direktoru JP EPS Miloradu Grčiću. Na sastanku koji je održan 12. januara, ministar Mali je prihvatio sugestije sindikata pa je odlučeno da će razlika od 3,5 odsto, u proseku oko 3300 dinara po radniku, biti isplaćena sa decembarskom zaradom, dok će naredna biti isplaćena u celosti, sa ukupnom masom zarada, potvrdio je za Gem predsednik sindikalne organizacije EPS „Kolubara“ Miodrag Ranković.

Miodrag Ranković
Miodrag Ranković

U pismu koje je potpisao predsednik sindikalne organizacije EPS „Kolubara“ Miodrag Ranković, između ostalog se navodi: „Upozoravamo Vas da je konačna zarada za mesec novembar 2020. godine radnicima JP EPS, a time i RB “Kolubara“ bila umanjena odlukom Vašeg Ministarstva. To je izazvalo ogromno nezadovoljstvo radnika. U ovako teškom vremenu epidemije virusom COVID 19, kada radnici čine nadljudske napore da Srbija ima električnu energiju, smanjuje im se zarada. Pošto imamo nagoveštaj da će biti smanjena i zarada za decembar 2020. godine , upozoravamo Vas da to ne činite. Izazivate ogromno nezadovoljstvo radnika, koje može da ima nesagledive posledice, za koje ćete takođe biti odgovorni“. U izjavi za Gem Ranković kaže da je problem nastao kada je Ministarstvo finansija novom metodologijom obračunalo zarade od jula prošle godine.

Zahtev Sindikalne organizacije EPS "Kolubara"

Ipak, pregovori u Ministarstvu finansija sa ministrom Malim bili su konstruktivni, pa je prihvaćen zahtev sindikalne organizacije.

Pregovori oko kolektivnih ugovora su u toku, i oni moraju biti potpisani do 7. februara, rekao je Ranković i izrazio zahvalnost radnicima za postignutu proizvodnju, čestitajući im sve praznike uz želju da im ova godina bude upsešnija na svim poljima.