1

Izložba radova Bojana Novakovića 26. septembra u Modernoj galeriji

U četvrtak, 26. septembra u 19.00 časova u Modernoj galeriji Centra za kulturu Lazarevac biće otvorena izložba radova Bojana Novakovića. Na izložbi će biti prikazani radovi koji su nastali  kao deo doktorskog umetničkog projekta realizovanog 2018. godine pod nazivom „Upotreba mnemotehničkih sistema pisma u izvođenju umetničkog dela“.

Serija slika koja je pred lazarevačkom publikom inspirisana je sistemima pisanog jezika i vizuelnim izgledom pisma. Namera je da se pokažu osnovni postulati pisma, tretirani kao likovni elementi, da se kroz likovni jezik istakne i naglasi repeticija i ponavljanje sa alternacijom i promenama ritma u ređanju piktograma i znakova.

Umetnik je rođen 1979. u Šapcu. Diplomirao slikarstvo 2002. godine na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, gde je 2005. godine magistrirao i 2018. godine doktorirao. Zaposlen kao samostalni stručni saradnik na Akademiji umetnosti u Novom Sadu.

Bojan Novaković po prvi put će se predstaviti publici u Lazarevcu. Član je SULUV-a i  ULUS-a. Učestvovao na preko 100 kolektivnih izložbi u Srbiji, Mađarskoj, Bosni i Hercegovini, Makedoniji, Tajvanu, Sloveniji. Do sada realizovao oko 35 samostalnih izložbi u Srbiji (Beograd, Novi Sad, Niš, Šabac, Vranje, Apatin, Paraćin, Kragujevac, Užice, Smederevska Palanka, Pančevo). Učesnik na više međunarodnih likovnih kolonija  i umetničkih projekata u Srbiji i regionu. Dobitnik više nagrada za slikarstvo i crtež.