1

Još bez odluke o početku drugog polugodišta

Zimski raspust počeo je 31. decembra 2021. godine, dok po kalendaru koje je propisalo Ministarstvo prosvete bi đaci osnovnih i srednjih škola trebalo da se vrate u školske klupe u ponedeljak 24. januara. Zbog pogoršane epidemiološke situacije trenutno se razmatra o produžetku raspusta ili o onlajn i kombinovanom vidu nastave. U osnovnim školama u Gradskoj opštini Lazarevac za sada je prijavljeno 8 pozitivnih nastavnika na Kovid 19 i jedan pozitivan učenik, izjavila je za rtv Gem predsednica Aktiva osnovnih i srednjih škola opštine Lazarevac Verica Anđelić.

Porast broja obolelih od kovida ponovo je nametnulo pitanje da li će đaci osnovnih i srednjih škola krenuti 24. januara na nastavu po prvom modelu ili će ići onlajn. Na sastanku Tima za koordinisanje nastave koja će se održati u petak 15. januara doneće se odluka o nastavnom modelu po kojem će đaci pohađati nastavu. Poseban problem je nedostatak nastavničkog kadra. Zbog masovnog širenja Kovida 19 mnogi zaposleni su zaraženi i samim tim prinuđeni da dve nedelje provode u izolaciji. Na teritoriji Gradske opštine Lazarevac u osnovnim školama pozitivno je 8 nastavnika i jedan učenik, istakla je predsednica Aktiva osnovnih i srednjih škola lazarevačke opštine Verica Anđelić i dodala da su svi zaposleni u osnovnim i srednjim školama pripremljeni za rad po bilo kom nastavnom modelu.

Po sadašnjem pravilniku, odeljenje sa više od 16 đaka, u kojem se pojave dva zaražena učenika, deli se na dve grupe, i prelazi se na kombinovani model nastave. Ukoliko se u tim grupama pojavi više od troje zaraženih, grupa prelazi na onlajn nastavu.

Tradicionalna Svetosavska akademija koja se do sada održavala u Centru za kulturu Lazarevac ove godine neće biti organizovana kao i Svetosavski bal za prosvetne radnike zbog pogoršane epidemiološke situacije. Školska slava Sveti Sava proslaviće se u svim školama u opštini Lazarevac 27. januara, istakla je Anđelić.