1

Kamen temeljac za sistem odsumporavanja na TENT B

U TE “Nikola Tesla-B“ položen je kamen temeljac  za izgradnju postrojenja za odsumporavanje dimnih gasova. Resorna ministarka Zorana Mihajlović je istakla da je to veoma važan projekat za zdraviju životnu sredinu. Postrojenje za odsumporavanje dimnih gasova  će smanjiti nivo zagađenja vazduha, izjavio je direktor JP EPS Milorad Grčić tom prilikom. Postrojenje će poboljašati energetsku stabilnost u zemlji, dodao je Grčić.

tent b 1

Nakon TENT A i TENT B u Obrenovcu dobiće sistem za odsumporavanje dimnih gasova.  Vrednost projekta je 210,8 miliona evra. Rok za završetak projekta i preuzimanje postrojenja od strane EPS-a je u martu 2024.godine. Ministarka Zorana Mihajlović je poručila da mora više da se ulaže novca u zaštitu životne sredine kako bi mogli da imamo dovoljno struje.

tent b 2Ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović je podsedila da je prošle godine počela gradnja na postrojenju na TENT A. Ta dva postrojenja će značajno utiucati na nivo zaštite životne sredine i doprineti bržem usaglašavanju sa standrima EU, naglasila je Vujović.
tent b 3

V.d. generalnog direktora EPS-a Milorad Grčić izjavio je da će postrojenje za odsumporavanje dimnih gasova za Termoelektranu „Nikola Tesla B“ u Obrenovcu smanjiti nivo zagađenja vazduha, ali i poboljašati energetsku efikanost u zemlji. Grčić je istakao da  će oko 120 miliona evra biti realizovano kroz rad domaćih firmi.

Procesom odsumporavanja dimnih gasova nastaje gips koji je „euro“ kvaliteta (više od 95 odsto čistoće) koji ima veliku primenu u građevinarstvu, a pomešan sa pepelom i šljakom koristi se u izgradnji saobraćajnica. Izgradnjom postrojenja za odsumporavanje dimnih gasova produžava se radni vek TENT B.