1

Konkurs za dodelu sredstava za voćare, povrtare, vinogradare i cvećare

Ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva je u saradnji sa Svetskom bankom započelo realizaciju „Projekta konkurentne poljoprivrede u Srbiji“, čija je svrha finansijska podrška malim poljoprivrednim gazdinstvima i preduzećima. Maksimalni iznos koji može jedno gazdinstvo dobiti bespovratno je 25.000 evra, dok će firme moći da računaju i na 200.000 evra.

cvece-1

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Branislav Nedimović je naveo da će projekat trajati tri godine sa ukupnim budžetom od 38 miliona dolara, od čega će tokom ove godine biti dodeljeno 20 miliona dolara.

Prvi javni poziv za dodelu sredstava upravo je raspisan, a do kraja godine će biti još dva poziva – u julu i oktobru.

„Prvo idu voćari, povrtari, vinogradari, cvećari. U julu idu stočari, lekari i u septembru će, biti poziv za sve ostale“, navodi ministar.

povrce

Dodaje da su među prioritetnim korisnicima žene, mladi poljoprivredni proizvođači i oni koji rade u manje razvijenim odnosno siromašnim opštinama.

„Prioritet imaju ljudi iz devastiranih područja, dakle iz nerazvijenih opština, mladi do 40 godina, žene koje su nosioci poljoprivrednih gazdinstava, ali pravo da učestvuju na konkursu imaju svi. Ja se nadam da će mnogo voćara, mnogo povrtara iz južne Srbije iskoristiti ovu priliku“, navodi Nedimović.

Pored ovih grupa prednost će imati i oni proizvođači koji imaju komercijalni potencijal ali i dalje mali kapacitet da se nadmeću za finansijske mere podrške razvoju poljoprivrede poput IPARD-a.

Jedan zahtev može biti podržan sa najmanje 10.000 a maksimalno 25.000 evra kada je reč o poljoprivrednim gazdinstvima, dok će mala i srednja preduzeća moći da računaju na 12.500 do 200.000 evra. U prvom pozivu biće podržani sektori voćarstva, vinogradarstva, povrtarstva i cvećarstva.