1

Ministar Branko Ružić otvorio šalter Jedinstveno upravno mesto

Ministar državne uprave i lokalne samouprave Branko Ružić, ministarka pravde Gruzije Tea Culukiani i predsednik opštine Lazarevac Bojan Sinđelić presecanjem vrpce otvorili su Jedinstveno upravno mesto u zgradi opštine. Lazarevac je jedan od osam gradova i opština u Srbiji koji je od ovog ministarstva za projekat dobio 8.650.000 dinara za uređenje upravnog mesta na kojem će Lazarevčani moći da završe sve vezano za administraciju. Osnovna ideja uvođenja jedinstvenog upravnog mesta je da ono postane most između građana i uprave i jedinstvena pristupna tačaka“, rekao je Ružić.

Lazarevac je prva opština u Srbiji u kojoj je počeo sa radom šalter Jedinstvenog upravnog mesta na kojem će građani moći da na mnogo lakši način komuniciraju sa upravom, te da uprava bude servis građana. Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave za ovaj projekat opredelilo je ukupno 52 miliona dinara a sredstava koje su dobile lokalne i gradske samouprave su bespovratna. Ministar Branko Ružić otvorio je prvo upravno mesto u Lazarevcu i ovom prilikom zahvalio se ministarki pravde Gruzije Tei Culukiani, na projektu koji je Srbija usvojila upravo od ove države i počinje primenu u gradovima širom Srbije.

Ministarka Gruzije zahvalila je minisitru Ružiću na dobroj saradnji i napomenula da dve države u ovoj oblasti sarađuju od 2017. godine. Drago mi je da sam danas ovde u Lazarevcu i da mogu da otvorim ovaj šalter  koji će značajno olakšati Lazarevačima da lakše završavaju papirologiju. Mi u Gruziji razvijamo sličan sistem i nadamo se da će on zaživeti, rekla je Culukiani.

Lazarevčani već od danas mogu koristiti usluge na svih osam šaltera, koliko funkcioniše u okviru Jedinstvenog upravnog mesta. U potpunosti funkcionalan i uređen prostor sa stalno zaposlenih osam službenika na raspolaganju je građanima svakog radnog dana i nalazi se u prizemlju objekta opštinske zgrade. Jednošalterski sistem ili jedinstveno upravno mesto postoji u razvijenim zemljama kao mehanizam za pružanje brže i kvalitetnije usluge građanima, a mi smo prvi u Srbiji koji imaju priliku i da ga koriste rekao je na otvaranju upravnog mesta predsednik opštine Lazarevac Bojan Sinđelić.

Pored Lazarevca, još sedam gradova i opština u narednih meseca dana otvoriće Jedinstveno upravno mesto a to su  Žitište, Šabac, Sombor, Smederevska Palanka, Kruševac, Pirot i Bela Palanka. Ministar Ružić je rekao da je cilj da građani u tim opštinama dobiju jedno mesto na kome će završavati sve poslove koje imaju sa upravom i naglasio da se na taj način štedi njihovo vreme i novac. U narednih deset dana biće raspisan novi konkurs za prijavu jedinica lokalne  samouprave i gradskih opština za dobijanje podrške za uspostavljanje jedinstvenog upravnog mesta, rekli su iz resornog ministartsva.