1

Ministarka Mihajlović obišla radove na izgradnji bloka Kostolac B3

Ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović poručila je u Kostolcu kineskim izvođačima “CMEC”, koji grade novi blok “Kostolac B3”, da moraju stati u red uspešnih kineskih kompanija koje posluju u Srbiji i završe izgradnju tog bloka u što kraćem roku. Mihajlović je novinarima rekla da izgradnja novog blok uveliko kasni, da je taj izvođač bio jedan od prvih koji je najavio da će izgradnja kasniti zbog pandemije i istakla da su za završetak radova dali novi rok, kraj 2022. godine.

Kostolac

Novi blok Kostolac B3 snage 350 megavata, jedna je od najvećih investicija u domaćem energetskom sektoru i prvo veliko energetsko postrojenje koje se gradi u Srbiji nakon skoro tri decenije. EPS će tako dobiti moderan, efikasan blok koji će ispunjavati sve domaće i evropske ekološke kriterijume i dugoročno će povećati sigurnost srpskog energetskog sistema.

Radovi na bloku Kostolac B3

“Novi predlozi od izvođača su za nas neprihvatljivi, a to je da bi ovaj blok trebalo da bude završen krajem 2022. godine, to za mene znači 2023. godina. Iz iskustva koje imam od prethodnih godina znam da je moguće pokrenuti radove mnogo brže i to je razlog zašto sam ja danas ovde”, rekla je Mihajlović.

Zorana Mihajlović
Zorana Mihajlović

Ministarka ističe da je želela da zajedno sa direktorom EPS-a Miloradom Grčićem pošalje jasnu poruku izvođačima da ni Ministarstvo ni EPS “neke stvari neće tolerisati”, bez obzira na ugovor koji je, kaže, ključ u ruke.

Radovi na bloku Kostolac B3

Ministarka Mihajlović je navela i da na tom gradilištu ima više građevinskih dozvola nego radova, da nedostaju radnici, inženjeri, ali i mnogo više efikasnosti.

Mihajlović i Grčić u Kostolcu

Vršillac dužnosti direktora Elektroprivrede Srbije Milorad Grčić rekao je da je stanje na gradilištu u Kostolcu u značajnoj meri u fazi kašnjenja, te da je izgubiljeno pet godina od potpisivanja ugovora do početka radova 2018.  Dodao je da je uveren da će, bez obzira na sve probleme, radovi biti ubrzani i da će se početkom 2021. videti značajne promene na gradilištu.

Milorad Grčić
Milorad Grčić

Očekivana godišnja proizvodnja novog bloka Kostolac B je oko 2,2 milijarde kilovat-časova električne energije.  Projekat u Kostolcu realizuje se na osnovu međudržavnog sporazuma Srbije i Kine o ekonomskoj i tehničkoj saradnji u oblasti infrastrukture, koji je potpisan 21. avgusta 2009. Ugovor za drugu fazu potpisan je 2013. godine.