1

Modernizacija trafostanica u Obrenovcu

Modernizacija trafostanica u Obrenovcu
V.d. direktora JP EPS Milorad Grčić, u pratnji rukovodstva GO Obrenovac, obišao je modernizovane trafostanice u Bariču i Vorbisu u ovoj beogradskoj opštini. Modernizacija ovih trafostanica značajna je zbog početka izgradnje još jednog pogona kompanije Meita, koja je svakako najvažniji privredni subjekat u Beogradu. Dužnost JP EPS je da omogući svakom investitoru normalno snabdevanje električnom energijom, rekao je Grčić.

Elektroprivreda Srbije jako je ponosna na proizvodne kapacitete ali je važno da se naglasi da je za funkcionisanje i snabdevanje električnom energijom neophodan dobar distiributivni sistem. Početak 2018. godine obeležilo je veće ulaganje u proširenje i obnavaljenje distributivne mreže, kaže direktor JP EPS.

Nakon polaganja kamena temeljca za izgradnju trafostanice u Aranđelovcu i Ubu, direktor Grčić obišao je i modernizovane trafostanice u Obrenovcu. Značajna sredstva uložena su u osavremenjivanje ovih trafostanica, prvenstveno zbog izgradnje novog pogona kompanije Meita.

Modernizacija trafostanica u Obrenovcu

Fabrika Meita je jedan od najvažnijih privrednih subjekata na teritoriji Beograda i najveći u novijoj istoriji grada i neophodno joj je obezbediti stabilno i redovno snabdevanje strujom – rekao je Grčić.

Obrenovac bi trebao da ima prednost u odnosu na neke druge opštine, zbog postojanja TENT-a u kojem se proizvodi 52 do 54 procenta ukupne proizvodnje električne energije. Ovo stvara obavezu da opštine Lazarevac i Obrenovac imaju stabilno snabdevanja električnom energijom, dodaje Milorad Grčić.

Modernizacija trafostanica u Obrenovcu

Proizvodnja struje u obrenovačkoj elektrani stvara obavezu da se i toj opštini, kao i Lazarevcu odakle se doprema ugalj, zbog čega su najvažniji energetski centri u Srbiji, obezbedi stabilno snabdevanje strujom – rekao je Grčić.

Predsednik opštine Obrenovac Miroslav Čučković kaže da je ovaj dan jako važan za opštinu, jer je održan pripremni sastanak za početak izgradnje projekta odsumporavanja. To je suštinski projekat za JP EPS ali i sam Obrenovac, jer znači postojanost agregata na poziciji TENT-a A i kasnije TENT-a B.

Novi trafo u elektrodistributivnoj mreži je simbol našeg razvoja koji će omogućiti da se izgrade novi ekonomski pogoni, rekao je Čučković.

Grčić je rekao da opština Obrenovac mora da ima dvosmerno napajanje strujom kao i Beograd da bi u slučaju isključenja zbog havarije ili vremenskih nepogoda moglo da se daljinski upravlja podstanicama i da potrošači ne čekaju izlazak ekipa na teren.

Do kraja 2019. godine Obrenovac će imati kompletno obnovljenu i proširenu elektro mrežu, rekao je Milorad Grčić.