1

Naučno – istraživačke avantrure Luke Kostića

Luka Kostić je učenik osmog razreda OŠ “Dule Karaklajić“ ali i učesnik brojnih projekata u okviru najprestižnijih  naučno istraživačkih kampova za mlade.  Luka ima širok spektar interesovanja ali su mu u fokusu astronomija i ekologija. Luka Kostić je između ostalog bio i deo tima naše zemlje u okviru naučnog programa osmišljenog uz podršku američke svemirske agencije NASA.

luka kostić 1

Svoju prirodnu radoznalost već od najranijeg detinjstva Luka Kostić je zadovoljavao uz pomoć nauke. Njegove svere interesovanja su mnogobrojne i raznolike. Zbog toga i ne čudi što najlepše utiske nosi iz Naučno istraživačkog centra “Petnica“. Svoje interesovanje prema astronomiji  Luka zatim sa svojim timom razvija kroz naučni program ajsek IASC koji je se realizuje uz podršku američke svemirske agencije NASA. Kada ne proučava svemir Luka Kostić je zagledan u biljke, posebno ga zanimaju ekološki problemi. Učestvovao je u Eko kampovima u Vršcu i na Kopaoniku.

 

luka kostić 2

Uslovi pandemije uticali su i na organizovanje brojnih dešavanja bitnih  za mlade naučnike. Ovoga puta  takmičenje Brainfinity je održano online. Luka Kostić učestvuje sa svojim timom, a zanimljivo je to što ova četvoročlana ekipa živi u četiri različita grada. Luka Kostić već planira svoju budućnost. Naredni stepenik je Gimnazija u Lazarevcu, prirodno – matematički smer. Sigurni smo da  tokom celokupnog školovanja neće odustati od naučno istraživačkih kampova, kao i da ćemo o njegovom naučnom radu tek izveštavati sa ponosom.