1

„Nebeske heroine sveta“ u sredu u lazarevačkoj Biblioteci

“Nebeske heroine sveta – od mita do kosmosa” naziv je knjige prof. Radmile Tonković, o ženama pilotima iz celog sveta. Reč je o svojevrsnoj enciklopediji svetskog vazduhoplovstva, sadržanoj u dve hiljade biografija ilustrovanih sa 1.700 autentičnih fotografija, jedine te vrste u svetu. Promocija u Lazarevcu biće održana u sredu 07. septembra od 18 časova u Biblioteci „Dimitrije Tucović“.

Nebeske heroine sveta

Na predlog Dobrile Aškrabić, lazarevačka Biblioteka organizovaće promociju knjige „Nebeske heroine sveta“ autorke Radmile Tonković, novinarke i prevodica. Prof. Radmila Tonković je avijatičar, pedagog i prva žena vazduhoplovni novinar i vazduhoplovni urednik na Balkanu u brojnim časopisima. Jedna je od malobrojnih osoba na našim prostorima koja je nosilac lepeze prestižnih odličja u vazduhoplovstvu. U knjizi o heroinama neba našla se i naša sugrađanka Milena Marković Adžić, koja je po zanimanju pravnik ali je u SAD završila vazduhoplovnu akademiju i trenutno je pilot na prekookeanskim letovima.

Jasmina Ivanković
Jasmina Ivanković

Pored promocije knjige, autorka je pripremila i prezentaciju koja prati njen istraživački rad. Desetogodšnji rad pretočen je u ovo delo, koje predstavlja udžbenik u pojedinim školama i izučava se širom sveta.

Milena Adžić nađa sugrađanka, koja je pilot i koja je pomenuta u delu “Nebeske heroine sveta”, otkupila je deset knjiga autorke Radmile Tonković a tokom promocije biće uručene lazarevačkoj biblioteci kako bi naši sugrađani imali priliku da se upoznaju sa delom i da uživaju u biografijama najhrabrijih žena pilota.