1

Obeležavanje Evropskog dana borbe protiv raka prostate i Svetskog dana prevremeno rođenih beba

Udruženje medikalnih onkologa Srbije, uz podršku Grada Beograda, obeležava 17. novembra Evropski dan borbe protiv raka prostate. Rak prostate je drugi po učestalosti oblik maligne bolesti kod muškaraca. Otkrivanjem u ranoj fazi, procenat izlečenja ove bolesti je jako visok, pa je od suštinske važnosti afirmacija prevencije i rana dijagnostika bolesti.

17. novembar je i Svetski dan prevremeno rođenih beba, koji se ove godine obeležava po trinaesti put. Godišnje, u svetu se rodi 15 miliona dece pre termina, dok je u Srbiji učestalost prevremenog porođaja oko sedam odsto. Prevremeni porođaj je kompleksan problem i može imati višestruke posledice, nosi sa sobom niz rizika i predstavlja veliki izazov za zdravstvene radnike, ali i porodicu.

Bebe 1

Sa željom da se 17. novembra pažnja javnosti usmeri na ova dva važna datuma, Grad Beograd će kolorizovati objekte dekorativnim osvetljenjem sa ciljem jačanja svesti u borbi protiv raka prostate, i to Brankov most i veliku kupolu Doma Narodne skupštine plavom bojom, a ljubičastom bojom Palatu Albanija i Most na Adi, sa porukama podrške prevremeno rođenim bebama – saopštili su iz JКP „ Javno osvetljenje”.