1

Obeležena gradska slava Trojice

Svetom liturgijom koja je služena u Hramu Svetog velikomučenika Dimitrija, Gradska opština Lazarevac obeležila je gradsku slavu – Silazak Svetog duha na apostole, Trojice. Nakon liturgije ulicama grada je prošla litija a potom je usledilo sečenje slavskog kolača i posluženje u kripti Hrama. Domaćin gradske slave ove godine bila je porodica Joksić, a u ime domaćina Marko Joksić poželeo je svim građanima da ovaj veliki prznik provedu u miru i slozi sa svojim najmilijima. Slavi GO Lazarevac prisustvovao je veliki broj građana, predsednik opštine Bojan Stević i članovi Veća.

Litija slava Trojice

Gradska opština Lazarevac obeležila je slavu – Silazak svetog Duha na apostole Trojice. U prisustvu velikog broja vernika u Hramu Svetog velikomučenika Dimitrija održana je sveta liturgija, nakon čega je ulicama grada prošla litija, a potom je usledilo rezanje slavskog kolača. Domaćin slave ove godine bila je porodica Joksić.

Lomljenje kolača slava Trojice

Slavi grada prisustvovao je i predsednik GO Lazarevac Bojan Stević sa svojim saradnicima, koji je sugrađanima čestitao slavu i poželeo im puno zdravlja, sreće i blagostanja.

Slavska litija

Svete Trojice, jedan je od najznačajnih hrišćanskih praznika kojim je završeno osnivanje Hristove Crkve. Na današnji dan crkve i domovi kite se zelenim grančicama i posipaju travom. Praznik Svete Trojice predstavlja sva tri lica Boga – Oca, Sina i Svetog Duha. Naziva se još i Duhovi i Pedesetnica. Trojice se slave tri dana, kao i Božić i Vaskrs. Praznovanje se nastavlja cele sedmice, tokom koje se ne posti, jer je to tzv. trapava nedelja. Domaćini slave naredne godine biće Miroslava Zekavčić, Branka Petrović i Milena Trifunović.