1

Obeležena stogodišnjica oslobođenja Barajeva u Prvom svetskom ratu

Povodom obeležavanja stogodišnjice oslobođenja Barajeva u Prvom svetskom ratu Republički odbor Saveza potomaka ratnika od 1912-1920. –podružnica Barajevo u saradnji sa Gradskom opštinom Barajevo i opštinskim Centrom za kulturu organizovali su svečano obeležavanje ovog istorijskog datuma.

Pre početka svečane ceremonije sveštenici Radivoje Mitrović, Vido Milić i Vladimir Dimić su na platou ispred zgrade SO Barajevo osveštali spomen obeležje posvećeno palim ratnicima Balkanskih i Prvog svetskog rata, antifašistima u Drugom svetskom ratu i žrtvama sukoba od 1990-1999. godine.

Na današnji dan pre jednog veka teritorija opštine Barajevo ja oslobođena od austro-ugarskog zavojevača. Baš na Svetog Luku Prva Armija pod komandom Vojvode Petra Bojovića je oslobodila ovu teritoriju, pri čemu se posebno istakla Dunavska divizija, u kojoj je bilo najviše Barajevaca. Već sutradan 1.novembra oslobođena je i srpska prestonica Beograd.

Vence na spomen obeležje poginulim ratnicima položila je delegacija Gradske opštine Barajevo na čelu sa zamenikom predsednika Slavkom Gajićem. Vence su položile i delegacije Republičkog odbora Saveza potomaka ratnika, Opštinskog odbora Saveza potomaka, Udruženja 20. decembar, SUBNOR-a Barajevo, Centra za kulturu kao i delegacija Šeste ličke proleterske brigade.

O značaju današnjeg datuma okupljenim građanim govorili su zamenik predsednika opštine Slavko Gajić i predsednik Opštinskog odbora Udruženja Saveza potomaka ratnika od 1912-1920. godine Miroslav Bata Vuksić. Član Predsedništva Republičkog odbora Saveza Udruženja potomaka Dragoslav Jovičić Uča uručio je republičko priznanje predsednicima mesnih podružnica Rožanaca, Manića, Lisovića, Naselja Gaj i Meljaka. Ovo priznanje uručeno je i svešteniku Radivoju Mitroviću a posthumno je dodeljeno i Radivoju Davidoviću Raji.