1

Obeležene Svete Trojice, slava Lazarevca

Gradska opština Lazarevac obeležila je slavu – Silazak svetog Duha na apostole – Trojice. U prisustvu velikog broja vernika u Hramu Svetog velikomučenika Dimitrija održana je sveta liturgija, nakon čega je ulicama grada prošla litija, a potom je usledilo rezanje slavskog kolača. Domaćin slave bio je Vladimir Žujović, dok će sledeće godine to biti Bojan Stević, predsednik opštine. Stević je svim građanima čestitao slavu i poželeo mnogo zdravlja i blagosdtanja, ističući da mu je velika čast što će naredne godine biti domaćin slave.

Rezanje kolača Svete Trojice

Slava opštine Lazarevac,  Silazak sv. Duha na apostole, praznik je koji se smatra rođendanom Hrišćanske crkve, a u narodu je pozant i kao Svete Trojice ili Pedesetnica, kada je Gospod  poslao apostole da propovedaju veru hrišćansku po celom svetu. Silaskom Svetog Duha na apostole završeno je osnivanje crkve Hristove ili carstva Božijeg na zemlji. Tako se ovaj praznik smatra i rođendanom Crkve Hristove. Svetoj liturgiji u Hramu Svetog velikomučenika Dimitrija u Lazarevcu i obeležavanju gradske slave prisustvovao je i ove godine veliki broj vernika.

Vernici u crkvi

Domaćin slave bio je Vladimir Žujović dok će sledeće godine to biti aktuelni predsednik opštine Bojan Stević. On je svim sugrađanima čestitao gradsku slavu i krsnu slavu onima koji danas slave i poželeo svima više zdravlja, mira blagostanja.

Bojan Stević i sveštenstvo

Stević ističe da mu je čast što će sledeće godine biti domaćin slave, te da je na veliko zadovoljstvo prihvatio predlog sveštenstva.

Za ovaj praznik, u hramovima se služe Svete liturgije, unosi se sveža trava i cveće i posle molitve, klečeći i moleći se Bogu, pletu venci koje se odnose domovima i stavljaju pored slavskih ikona i kandila.

Litija u Lazarevcu

Po značaju, ovo je treći praznik, posle Vaskrsa i Božića, i kao oni, takođe se slavi tri dana. Trojice se obeležavaju uvek u nedelju, na pedeseti dan od Vaskrsa.