1

Obeležene Trojice – slava Lazarevca

Svetom liturgijom koja je služena u Hramu Svetog velikomučenika Dimitrija, Gradska opština Lazarevac obeležila je gradsku slavu – Silazak Svetog duha na apostole, Trojice. Nakon liturgije ulicama grada je prošla litija a potom je usledilo sečenje slavskog kolača i posluženje u kripti Hrama. Domaćin gradske slave ove godine bio je predsednik opštine Bojan Stević koji je svim građanima poželeo da ovaj veliki prznik provedu u biru i slozi sa svojim najmilijima. Domaćin slave naredne godine biće porodica Joksić.

Obeležena slava Lazarevca

Gradska opština Lazarevac obeležila je slavu – Silazak svetog Duha na apostole – Trojice. U prisustvu velikog broja vernika u Hramu Svetog velikomučenika Dimitrija održana je sveta liturgija, nakon čega je ulicama grada prošla litija, a potom je usledilo rezanje slavskog kolača.

Slava opštine Lazarevac

Domaćin slave ove godine bio je predsednik opštine Bojan Stević koji je izrazio zadovoljstvo što mu je pripala čast da njegova porodica bude domaćin slave ove godine. On je svim sugrađanima poželeo srećan praznik i da ga provedu u miru i ljubavi.

Trojice slava Lazarevca

Svete Trojice, jedan je od najznačajnih hrišćanskih praznika kojim je završeno osnivanje Hristove Crkve. Na današnji dan crkve i domovi kite se zelenim grančicama i posipaju travom. Praznik Svete Trojice predstavlja sva tri lica Boga – Oca, Sina i Svetog Duha. Naziva se još i Duhovi i Pedesetnica.

Trojice slava Lazarevca

Trojice se slave tri dana, kao i Božić i Vaskrs. Praznovanje se nastavlja cele sedmice, tokom koje se ne posti, jer je to tzv. trapava nedelja. Domaćin slave naredne godine će biti porodica Joksić.