1

Obeleženo 148 godina od osnivanja škole u Junkovcu

U Domu kulture u Mirosaljcima prigodnim programom obeleženo je 148 godina od osnivanja OŠ „Slobodan Penezić Krcun“. Zgrada škole u Junkovcu podignuta je davne 1873. godine, a otvorena negde između 1875. i 1877. i po otvaranju imala je 50 učenika. Danas ovu obrazovnu ustanovu pohađa 211 učenika koji idu u matičnu školu i dva područna odeljenja u Arapovcu i Mirosaljcima. Priredbi, povodom Dana škole, koju su zajedno pripremili učenici i nastavni kadar, pristustvovao je i predsednik GO Lazarevac Bojan Stević sa svojim saradnicima.

Zgrada škole u Junkovcu podignuta je davne 1873. godine, a otvorena negde između 1875. i 1877. Po zapisima OŠ “Junkovac“ je otvorena posle škole u Petki, Vreocima i Leskovcu na području današnje opštine Lazarevac. Po otvaranju škola je imala 50 učenika.  Godine 1892. škola je brojala oko 100 učenika, a među njima samo jedna devojčica. Današnja školska zgrada od 2000 metara kvadratnih,  otvorena je 1966. sa prostranim učionicama i velikim školskim dvorištem. Broj učenika se kretao od 500 pa naniže. U tom periodu radi i večernja škola za obrazovanje odraslih. Danas ovu obrazovnu ustanovu pohađa 211 učenika koji idu u matičnu školu i dva područna odeljenja u Arapovcu i Mirosaljcima. Na priredbi u Domu kulture prisutne je pozdravila direktorka škole Milena Simić.

Predsednik opštine Bojan Stević najavio je rekonstrukciju matične škole u Junkovcu i dodao da će uskoro biti raspisan Javni poziv za radove na ovom objektu. Dodao je da opština ulaže značajna sredstva u rekonstrukciju i uređenje škola u našoj opštini i napomenuo da se trenutno izvode radovi u školi „Vojislav Voka Savić“.

Od 1966. škola nosi naziv OŠ “Slobodan Penezić Кrcun“. Škola sa sedištem u Junkovcu u svom sastavu ima i dva područna odeljenja, i to u Arapovcu i Mirosaljcima. U matičnoj školi nastava je organizovana za učenike od prvog do osmog razreda, dok je nastava u područnim odeljenjima organizovana za učenike od prvog do četvrtog razreda.