1

Održan pomen palim borcima tokom ratova dvedesetih

U znak sećanja na 13. oktobar, dan kada je poginuo prvi borac sa područja opštine Lazarevac, tokom ratova 90ih godina, služen je parastos a na spomen obeležje u centru Lazarevca vence i cveće položili su predstavnici Udruženja ratnih vojnih invalida, predstavnici GO Lazarevac, rodbina i prijatelji. Predsednik skupštine  Bojan Sinđelić u svom obraćanju poželeo je da se takvo zlo kao što je rat više nikada ne ponovi i da nikada najbolji sinovi otadžbine ne daju svoje živote već da se za svoju zemlju bore na sve druge načine u miru a da država i opština Lazarevac svakako neće zaboraviti njihovo herojstvo.

Parastos palim borcima

U borbama kod Vukovara 13. oktobra poginuo je vojnik Goran Kuzmanović. On je prva žrtva ratova tokom devedesetih godina sa teritorije naše opštine. Godišnjica njegove smrti obeležava se i kao Dan udruženja ratnih vojnih invalida. Vence i cveće na spomen obeležje položili su predstavnici  Udruženja ratnih vojnih invalida, predsednik skupštine GO Lazarevac Bojan Sinđelić, predstavnici opštine, udruženja, rodbina i prijatelji. Predsednik skupštine  Bojan Sinđelić u svom obraćanju poželeo je da se takvo zlo kao što je rat više nikada ne ponovi, i da nikada najbolji sinovi otadžbine ne daju svoje živote već da se za svoju zemlju bore na sve druge načine u miru.

Na današnji datum pre 20 godina podignut je spomenik palim herojima u ratovima od 91. do 99. godine. Svake godine na ovaj datum okupimo se da im odamo počast i da bar na ovaj način im iskažemo poštovanje. Saslužili su sve počasti od grada i države, kaže Vladan Milosavljević, predsednik Udruženja ratnih vojnih invalida opštine Lazarevac.

Parastos palim borcima

Radivojka Savić iz Brajkovca je majka palog borca Dragana Savić, koja je ovu priliku iskoristila da predstavnike opštine upita za dodelu imena ulice po ratnim herojima. Napomenula je da zahtev za ulicu predala i da još uvek čeka odgovor.

Predsednik skupštine Bojan Sinđelić rekao je, da što se zahteva roditelja tiče o dodeli imena ulice po palim borcima, o tome odlučuje Skupština Grada Beograda. Mi smo podneli zahteve za dodelu ulica ali zbog promene vlasti u gradu Beogradu rešavanje ovog pitanja je prolongirano, kaže Sinđelić.

Majke palih boraca

Uklesana imena 13 mladih Lazarevčana ostaće kao spomen na njihovu nesebičnu žrtvu, služiće sadašnjim i budućim generacijama za ponos  ali i kao opomena na sva stradanja u teškim  ratnim vremenima. Cilj je da ovu godišnjicu obeležavaju i buduće generacije kao izraz zahvalnosti potomaka slavnih predaka.