1

Održan prvi dečiji festival folklora „Kolubarsko srce“ u Mirosaljcima

Prvi dečiji festival folklora „Kolubarsko srce“ održan je u subotu 15. septembra na stadionu Fudbalskog kluba „Polet“ u Mirosaljcima. Organizator manifestacije je Ansambl narodnih igara i pesama „Kolubarsko kolo“ Mirosaljci, a pored domaćina učešće je uzelo oko 10 kulturno umetničkih društava iz više gradova Srbije.

Kolurasko-kolo-6

Podršku festivalu pružila je GO Lazarevac, Mesna zajednica Mirosaljci i Turistička organozacija. Manifestaciju je otvorio predsednik GO Lazarevac Bojan Sinđelić a događaju su prisustvovali i državni sekretar u Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave Bojan Stević i zamenik predsednika Miloje Živanović.

Kolubarsko-kolo

Dečiji osmeh, volja i ljubav prema igri, uspeli su da oteraju kišne oblake koji su u subotu pretili da spreče održavanje prvog festivala u Mirosaljcima. Ansambl „Kolubarsko kolo“ iz Mirosaljaca, nakon samo tri meseca postojanja, odvažio se da u svom malenom mestu ugosti folkloraše iz deset gradova u Srbiji. I nisu se pokajali. Mirosaljci su u subotu bili centar igre i veselog dečijeg smeha a organizatori prezadovoljni činjenicom da su po prvi put, za samo kratko vreme, uspeli da prirede ovu manifestaciju.

Kud-Dimitrije-Tucovic

Čast mi je i zadovoljstvo što imam priliku da na ovom mestu vidim toliko mladih ljudi, koji su naši negovatelji tradicije i našu istoriju čuvaju od zaborava, rekao je prilikom otvaranja manifestacije predsednik opštine Bojan Sinđelić i izrazio nadu da će naredne godine ova smotra postati deo tradicije mesta Mirosaljci.

Kolubarsko-kolo-2

Prvoj smotri dečijeg folklora u ovoj lazarevačkoj mesnoj zajednici prisutvovao je i državni sekretar Bojan Stević, koji je istakao da je potrebno organizovati više ovakvih manifestacija, koje će okupljati mlade ljude. Očekujem da će sledeće godine na ovom sportskom terenu biti bar još nekoliko društava više, rekao je Stević.

Bojan Stević

Ansambl narodnih igara i pesama postoji nešto manje od 4 meseca i već je okupio veliki broj dece koja su želela da nastave tradiciju očuvanja srpskih narodnih igara i da nauče što veći broj koreografija. Iako je u pitanju mlad ansambl, „Kolubarsko kolo“ je uspeo da privuče veliki broj mališana ali i drugih kulturno umetničkih društava koji su gostovali na prvom festivalu „Kolubarsko srce“. Na stadionu „Polet“, pored organizatora, nastupili su i folkloraši iz Kraljeva, Niša, Subotice, Soko Banje i drugih gradova naše zemlje.