1

Osnovan Savez folklornih ansambala Srbije, u upravi Ljubomir Stamenković iz ANIP „Kolubarsko kolo“

U Kraljevu je nedavno osnovan Savez folklornih ansambala Srbije, koji broji preko trista društava, a čiji je cilj očuvanje tradicije i narodnog stvaralaštva naše zemlje. Među aktivnostima novoosnovanog Saveza su organizovanje smotri i festivala. U upravi Saveza folklornih ansambala se nalazi deset ljudi među kojima je naš sugrađanin Ljubomir Stamenković, umetnički rukovodilac Ansambla narodnih igara i pesama „Kolubarsko kolo“ iz Mirosaljaca.

ANIP Kolubarsko kolo

Ljubomir Stamenković u izjavi za Gem info kaže da mu je čast što se nalazi na mestu sa kojeg će učiniti sve kako bi pomogao rad svih ansambala u Srbiji.

Ljubomir Stamenković
Ljubomir Stamenković

Epidemija koronavirusa nije zaobišla ni Kulturno umetnička društva, pa se mnogi ansambli suočavaju sa mogućim gašenjem. Upravo jedan od motiva što je u Kraljevu osnovan Savez folklornih ansambala jeste taj da se pomogne ansamblima da opstanu u izuzetno nesigurnim vremenima.

ANIP Kolubarsko kolo

Ljubomir Stamenković, umetnički rukovodilac Ansambla narodnih igara i pesama „Kolubarsko kolo“ iz Mirosaljaca, koji je i član Nadzornog odbora novoformiranog Saveza, kaže da će među prvim koracima biti nastojanje da se ansambli uvrste u Zakon o kulturi.

Kolubarsko kolo

Udruženje koreografa narodnih igara Srbije izdalo je Stamenkoviću licencu umetničkog rukovodioca koja je važna jer svako sa ovakvom licencom postaje samostalni stručni umetnik u kulturi, uz mogućnost penzionog i socijalnog osiguranja od strane države. On je pozvao kolege da iz tog razloga pristupe ovom Udruženju.

Udruženje koreografa, licenca

Pored finansijskih, ansambli se susreću i sa problemima prostorija za uvežbavanje koreografija, napominje Stamenković.

Kada je u pitanju Ansambl narodnih igara i pesama „Kolubarsko kolo“ iz Mirosaljaca, ove godine nije bilo putovanja, ali su članovi uspeli da uvežbaju dve nove koreografije, koje će predstaviti publici kad epidemiološka situacija u zemlji to bude dozvolila.