1

Plastenička proizvodnja u saksiji – Iskustva Tomislava Lazića

Gotovo celu deceniju Tomislav Lazić iz Šopića se bavi proizvodnjom rasade i povrća. Zahvaljujući svom iskustvu već tri godine svoje biljke gaji u saksijama . Njihova bujnost, prinos ali pre svega izostanak bolesti idu u prilog njegovoj odluci da paradajz i papriku  gaji u saksijama od 12 litara.

Lazići - Povrtari već deset godinaPlastenička proizvodnja  je u poslednjih deset godina u ekspanziji. U našoj zemlji oko 2000 hektara je pod plastenicima.  Uprkos brojnim prednostima, za ovakav način uzgoja biljaka neophodno je znanje, celodnevno angažovanje u plasteniku ali i primena brojnih agrotehničkih mera. Vremenom zemljište koje ima dvostruku ulogu u gajenju biljaka gubi svoja svojstva. Dolazi do smanjenja prinosa i razvoja insekata, patogena i drugih štetočina. Tomislav Lazić iz Šopića je te probleme rešio gajenjem biljaka u saksijama. Ovaj proces podseća  na hidroponiju ali ima svoje prednosti.

Biljke u saksijamaNajosetljivija feno faza paradajza je cvetanje i zametanje plodova. Zato je jako važno da se ovaj proces završi pravilno jer će se odraziti na kvalitet, krupnoću ploda i prinos. U plasteniku Tomislava Lazića ta faza je već uveliko u toku.

Paradajz uskoro zreoS obzirom da biljke u saksijama možete pomerati, posebno one u ranijoj fazi rasta,  u plasteniku ostaje dovoljno mesta za proizvodnju rasada. Lazić godišnje proizvede 30 000 pikiranog rasada  kako za plasteničku tako i proizvodnju na otvorenom.

Biljke u cvetuBrigu o biljkama preuzela je cela porodica, pored prihoda oni uživaju u njihovom rastu i razvoju. Lazići do sada nisu koristili podsticaje za razvoj svog poljoprivrednog gazdinstva, ali kako kažu gotovo trećina njihove rasade se uzgaja u plastenicima koji su nabavljeni zahvaljujući subvencijama i podsticajima. Površinu pod plastenicima u skorije vreme neće proširivati, ali planiraju kupovinu profesionalnih stolova za rasadu, za ovu investiciju nadaju se podršci iz opštinskog ili gradskog budžeta.