1

Podizanje svesti o karcinomu dojke: Dom zdravlja organizovao promotivni štand

U cilju podizanja svesti o važnosti redovnih pregleda radi prevencije karcinoma dojke, Dom zdravlja u Lazarevcu organizovao je informativni štand u Glavnoj ulici. Ovaj događaj obeležava mesec prevencije karcinoma dojke, koji se tradicionalno obeležava tokom oktobra. Na štandu su zdravstveni radnici pružali informacije o značaju samopregleda dojki, mamografije i drugih preventivnih mera koje mogu pomoći u ranoj dijagnozi i lečenju ove ozbiljne bolesti.

Preventivni štand Doma zdravlja

Rak dojke predstavlјa vodeći uzrok obolevanja i umiranja od malignih bolesti u ženskoj populaciji širom sveta. Upravo zato se oktobar, kao Međunarodni mesec borbe protiv raka dojke, obeležava u mnogim zemlјama širom sveta, kako bi se skrenula pažnja na visoku rasprostranjenost ove bolesti i podigla svest o značaju prevencije, ranog otkrivanja i pravovremenog započinjanja lečenja osoba obolelih od karcinoma dojke. Tim povodom Dom zdravlja je organizovao štand u Glavnoj ulici a tim za prevenciju je  odgovorao na sva pitanja i pružio podršku sugrađnkama“, izjavila je Nataša Al Abaechi, viša medicinska sestra u Domu zdravlja u Lazarevcu.

Nataša Al Abaechi
Nataša Al Abaechi

Pored edukacije, štand nudi i informativne brošure, kao i mogućnost zakazivanja pregleda i mamografija za sve zainteresovane žene. Dom zdravlja u Lazarevcu poziva sve sugrađanke da iskoriste ovu priliku da se informišu o prevenciji karcinoma dojke i da zajedno doprinesu zdravijoj budućnosti, jer skrining dojke u lazarevačkom Domu zdravlja radi se od 2012. godine.

Rano otkrivanje karcinoma dojke može značajno povećati šanse za uspešno lečenje. Apelujemo na sve sugrađanke da se redovno pregledaju i vode brigu o svom zdravlju.

Kada se otkrije na vreme rak dojke je izlečiv u preko 90% slučajeva, jer su tada terapijske mogućnosti veće i lečenje je efikasnije, čime se podiže kvalitet života obolelih žena.