1

Polaganje venaca povodom manifestacije “Dani slobode”

Povodom manifestacije “Dani slobode” koja se održava od 19. oktobra do 01. novembra, na Spomenik srpskom ratniku  ispred Biblioteke „Dimitrije Tucović”, vence su položili predstavnici GO Lazarevac, Grada Beograda i potomaka oslobodilačkih ratova. Polaganje venca deo je manifestacije „Dani slobode” i njenog programa „Odužujemo se rodoljubima – scena Kolubarska bitka”. Prvi put ove godine Grad Beograd je doneo odluku da će objediniti obeležavanje važnih datuma iz Prvog i Drugog svetskog rata, pod zajedničkim nazivom „Dani slobode”. Proslavljamo ih zajedno sa našim saveznicima i prijateljima iz oba svetska rata.

Pomoćnik gradonačelnika Andreja Mladenović i predsednik GO Lazarevac položili su vence na Spomenik srpskom ratniku u Lazarevcu, u okviru manifestacije „Dani slobode” i programa „Odužujemo se rodoljubima – Kolubarska bitka”. Ovim programom obeleženo je 100 godina od oslobođenja u Prvom svetskom ratu i 74 godine od oslobođenja Beograda u Drugom svetskom ratu. Grad Beograd je odlučio da od ove godine zajedno obeležava dva izuzetno važna datuma u istoriji našeg grada i našeg naroda, u okviru manifestacije koju smo nazvali „Dani slobode”. To je pravi naziv, jer nama je potrebno to sećanje na prošlost kojom možemo da se ponosimo – rekao je Mladenović, podsećajući na 20. oktobar 1944. i 1. novembar 1918. godine.

Andreja Mladenović

Naš narod ima čime da se ponosi i deci danas treba da kažemo da moraju da znaju da su njihovi preci, njihov narod i zemlja učestvovali u oba rata na pravoj strani. Ne samo na strani pobednika već i na strani koja se borila za slobodu, pravdu, demokratiju, za neke pravedne i bolje vrednosti. To mora da nam bude nauk i da našim saveznicima iz oba rata napominjemo da smo uvek kao narod i zemlja bili na pravoj strani – istakao je Andreja Mladenović.

Sa ovog svetog mesta gde se odigrala Kolubarska bitka, naša je poruka da smo zahvalni našim precima koji su pokazali koliko smo moćan i hrabar narod. Slobodu moramo da čuvamo i negujemo i ne smemo da dozvolimo da je bilo ko ugrozi – istakao je Mladenović.

Predsednik opštine Lazarevac Bojan Sinđelić istakao je da imamo obavezu prema budućim naraštajima da se ono što su naši preci u oba svetska rata učinili za otadžbinu ne zaboravi.

Bojan Sinđelić
Bojan Sinđelić

Generacije iza nas u najtežim vremenima koja su zadesile našu zemlju položile su na oltar otadžbine sve ono što jedan čovek može da pruži. Ne mareći za svoje živote, a duboko verujući da će sloboda njihovim potomcima doneti sve ono što jedan čovek može i treba da ima, a to je život u svojoj otadžbini, pravo na rad i dostojanstvo slobodnog čoveka – kazao je predsednik gradske opštine Lazarevac Bojan Sinđelić, obraćajući se prusutnim građanima.

U ime Saveza potomaka ratnika 1912–1920. govorio je pukovnik Ljubomir Marković, a vence su položili i predstavnici Udruženja rezervnih vojnih invalida 1991–1999. godine.