Polaganjem venaca u Ćelijama počela 13. manifestacija “Dani Kolubarske bitke”

Pomenom svim nastradalima tokom Kolubarske bitke u hramu Svetog Georgija u Ćelijama počela je tradicionalna manifestacija ”Dani Kolubarske bitke”. Vence su, nakon parastosa zajednički položili predstavnici opština Lazarevac, Lajkovac i Ljig. Počast je polaganjem venaca i cveća odata i Dimitriju Tucoviću kod spomen obeležja na Vrače brdu. Venci su položeni i na spomenik Kolubarskim ratnicima na brdu Čovka u Županjcu.

I ove godine obeležavanje godišnjice jedne od najvećih bitaka Prvog svetskog rata, na teritoriji Gradske opštine Lazarevac započeto je 9. decembra, na dan kada je Lazarevac oslobođen u okviru Kolubarske bitke. Ovaj dan obeležen je polaganjem venaca predstavnika opština Lazarevac, Lajkovac i Ljig u hramu Svetog Georgija u Ćelijama nakon održanog parastosa. Nakon polaganja venaca na Vrače brdu predsednik opštine Lazarevac Bojan Sinđelić rekao je da je ove godine obeležavanje Kolubarske bitke posebno važno jer se navršilo 100 godina od završetka Prvog svetskog rata.

Današnji dan je povod da se oda pošta svim junacima i znanim i neznanim koji su svoj život dali za slobodu, poručio je predsednik opštine Lajkovac Andrija Živković.

Nakon polaganja venaca na brdu Čovka u Županjcu, prisutnima se obratio Milisav Nedić, autor knjige Kolubarska bitka koji se prisetio jedne od najvećih bitaka srpske vojske.

Centralna državna manifestacija povodom obeležavanja 104. godišnjice od Kolubarske bitke održaće se 15. decembra kada će vence u kripti hrama Svetog velikomučenika Dimitrija i na Spomenik srpskom ratniku u Lazarevcu položiti predstavnici Vlade Republike Srbije, Vojske Srbije, lokalnih samouprava, ambasada država učesnica i udruženja.