1

Popis poljoprivrede počinje u nedelju 1. oktobra i trajaće do 15. decembra

Popis poljoprivrede počinje u nedelju 01. oktobra i trajaće do 15. decembra. Popisom poljoprivrede 2023. biće obuhvaćena sva gazdinstva na teritoriji Srbije, bez obzira na status: porodična gazdinstva, gazdinstva pravnih lica i gazdinstva preduzetnika, kao i domaćinstva koja nisu registrovana, ali su se u popisu stanovništva izjasnila da se bave poljoprivredom. Na teritoriji GO Lazarevac angažovano je 19 popisivača koji će u naredna dva meseca obilaziti poljoprivredna gazdinstva i beležiti čime raspolažu, kaže Nenad Bačanac, član Veća GO Lazarevac.

Prikupljaće se podaci o zemljišnom fondu, radnoj snazi, broju stoke… Rezultati popisa su, važan pokazatelj u kom pravcu bi buduće mere podrške poljoprivredi trebalo kreirati. Popisom poljoprivrede 2023. biće obuhvaćena sva gazdinstva koja se bave nekim vidom poljoprivrede, kaže Nenad Bačanac, član Veća GO Lazarevac i apeluje na stanovnike Lazarevca da se odazovu popisu i prime popisivače.

Nenad Bačanac, član Veća GO Lazarevac
Nenad Bačanac, član Veća GO Lazarevac

Za ovaj posao na teritoriji GO Lazarevac angažovano je 19 popisivača koji su se prijavljivali putem javnog poziva, a zatim su prošli i desetodnevnu obuku. Sve podatke unosiće direktno u elektronski Upitnik na laptopu i biće tajni, dodaje Bačanac.

U GO Lazarevac ima oko 1500 registrovanih poljoprivrednih gazdinstava, kaže Bačanac i dodaje da je ovaj popis opsežniji i da će obuhvatiti i ona gazdinstva koja nisu registrovana. Cilj nam je da i te ljude „ohrabrimo“ da se registruju i da na taj način ostvare brojne podsticaje.

Pčele-1

Preliminarni rezultati ovogodišnjeg popisa poljoprivrede biće objavljeni najkasnije do 31. januara 2024., a konačni će se objavljivati sukcesivno do 31. decembra 2025.