1

Pošta Srbije organizovala predavanje „Ugrožene nacionalne divlje vrste“

Pošta Srbije u saradnji sa Prirodnjačkim muzejom u Beogradu emitovala je ovogodišnje izdanje poštanskih marki pod nazivom „Evropa – Ugrožene nacionalne divlje vrste“ u okviru evropskog takmičenja nacionalnih marki koju organizuje PostEvropa, koja deluje u okviru Svetskog poštanskog saveza. Izdanje Pošta Srbije sadrži dve marke sa motivima ugroženih ptica – ušata ševa i stepski soko. Marka sa motivom stepskog sokola i dalje je u konkurenciji za osvajanje nagrade, a onlajn glasanje traje do 9. septembra. Aktuelna emisija poštanskih marki promoviše se širom Srbije, a prezentacija je sporovedena i u Biblioteci „Dimitrije Tucović“ Lazarevac.

Poštanska maka Stepski soko

Pošta Srbije i ove godine učestvuje na izboru za najlepšu marku izdanja EVROPA 2021. Tema su ugrožene nacionalne divlje vrste, sa poštanskim operatorima iz cele Evrope. Srbiju na takmičenju predstavlja marka stepski soko. Onlajn glasanje publike počelo je 9. maja, a svi zainteresovani mogu da glasaju do 9. septembra. Potrebno je da na linku http://www.posteurop.org/europa2021 izaberete Srbiju i glasajte za našeg nacionalnog kandidata, izjavio je docent dr Adam Sofronijević.

Adam Sofronijević i Jasmina Ivanković
Adam Sofronijević i Jasmina Ivanković

Prema rečima  direktorke biblioteke „Dimitrije Tucović“ Lazarevac, Jasmine Ivanković, na ovo predavanje pozvani su nastavnici biologije i učitelji, kako bi preneli učenicima znanje o markama koje su se u prošlosti mnogo više koristile nego sada.

Poštanske marke sa motivima ugroženih vrsta

Pošta Srbije je 2014. godine osvojila prvo mesto na ovom evropskom takmičenju, i to za marku sa temom „Evropa – nacionalni muzički instrumenti“.