1

Povećan broj turista u Srbiji

Crkva-Svetog-Marka-i-most-Beograd
U prvoj polovini godine u Srbiji je boravilo 1,567.728 turista, što je za devet odsto više u odnosu na isti period prošle godine, saopštila je Turistička organizacija Srbije.

Turisti2

Od izabranih turističkih mesta, mereno brojem ostvarenih noćenja, domaći turisti su u periodu januar-jun 2018. godine najviše su boravili na Zlatiboru, zatim slede Kopaonik, Vrnjačka Banja, Sokobanja i Beograd.

Najbrojniji gosti u prvih šest meseci koji su posetili Beograd su iz Turske, Hrvatske, Narodne Republike Kine, Bosne i Hercegovine, Nemačke, Slovenije, Grčke, Crne Gore i Italije, saopšteno je iz Turističke organizacije Beograda. Prema broju noćenja prednjače gosti iz Turske, Kine i Grčke, ali i Ruske Federacije i Izraela.

Turisti

Najznačajniji rast su ostvarili gosti iz Narodne Republike Kine, koji su sada prema broju dolazaka treći, a prema broju noćenja drugi na listi. Iz ove agencije kažu da u narednom periodu očekuju dalji rast broja gostiju iz Kine, ali i veći broj turista iz regiona.

Od januara do juna u Srbiji je ostvareno ukupno 4.288.620 noćenja, što je 13 odsto više u odnosu na isti period 2017. godine. Od toga su domaći turisti ostvarili 2,7 miliona noćenja, a inostrani 1,6 miliona.

Od izabranih turističkih mesta, mereno brojem ostvarenih noćenja, domaći turisti su u periodu januar-jun 2018. godine najviše su boravili na Zlatiboru, zatim slede Kopaonik, Vrnjačka Banja, Sokobanja, Beograd. Od stranih posetilaca, najveći broj noćenja ostvarili su turisti iz Bosne i Hercegovine, a slede turisti iz Crne Gore, Rumunije, Turske, Hrvatske, Bugarske.