1

Poziv na Izbore za Savete nacionalnih manjina

Nešto više od pola milona građana Srbije – pripadnika 22 manjinske zajednice, u nedelju će moći da bira svoje predstavnike za Nacionalne savete, a među njima prvi put i pripadnici poljske i ruske zajednice koji do sada nisu imali te savete. Glasanje će u Lazarevcu biti održano na jednom izbornom mestu u zgradi opštine a biračko mesto biće otvoreno u nedelju od 7 do 20 časova.

Najviše lista – sedam, odnosno šest podneli su Rusini i Albanci. Romi su podneli pet, Bošnjaci, Rumuni i Slovaci četiri, a Aškalije, Egipćani, Nemci i Česi po tri liste. Bugari, Bunjevci, Vlasi i Mađari imaju po dve liste, dok su grčka, poljska i slovenačka manjina prijavile po jednu. Na teritoriji opštine Lazarevac u jedinstveni birački spisak upisano je oko 500 pripadnika nacionalnih manjina, dok je na teritoriji Šumadije i Kolubarskog okruga upisano oko 10 hiljada glasača, kaže Vladan Stanojević, potpredsednik Nacionalnog saveta Roma.

Biračka mesta za neposredne izbore biće otvorena od 7.00 do 20 časova, a glasaće se na 926 mesta širom Srbije.U Lazarevcu, glasačko mesto biće otvoreno u zgradi opštinske uprave.

Broj članova Nacionalnih saveta zavisi od broja pripadnika nacionalnih manjina – minimalan je 15, a maksimalan 35. Članovi Saveta imaju ovlašćenja u oblasti kulture, informisanja i obrazovanja i službenoj upotrebi jezika i pisma nacionalnih manjina.

Očekujem da izbori za nacionalne savete nacionalnih manjina proteknu u najboljem redu i u što većoj izlaznosti. Ovo su treći izbori sa Nacionalne savete a uveren sam da će novoizabrani članovi nacionalnih saveta nacionalnih manjina raditi upravo na onome što Zakon o nacionalnim savetima nacionalnih manjina i propisuje, a to je pre svega afirmacija službene upotrebe jezika i pisma, baštinjenje kulture i tradicionalnih vrednosti, kaže Stanojević.