1

Pozorišna predstava „Ženski orkestar“

Pozorišna predstava "Ženski orkestar"
Pozorišna predstava „Ženski orkestar“ odigraće se u Centru za kulturu Lazarevac 29. marta od 20 časova.

Mora li umetnost na tržište i da li su kompromisi u kulturi neminovni? Ta pitanja postavlja najnovija predstava Narodnog pozorišta. Reč je o drami „Ženski orkestar“ Žana Anuja, u režiji Juga Radivojevića.

„Moraćete da izađete na tržište, gospodo umetnici“ – već iz početka je jasno, groteska i zabavljački ton Anujevog komada, na čemu su trijumofovala ranija izvođenja, ne samo da su staromodni već su i neprihvatljivi sadašnjem položaju školovanih muzičara i umetnika uopšte.

Cigu-ligu note uzurpirale su prostor stvaralaštva, odvija se prinudna prekvalifikacija znanja u ponižavajuću poslušnost.

Dramaturg Ivana Dimić, reditelj Jug Radivojević i kompozitor Vladimir Pejković upravo to potenciraju služeći se matricom Anujevog komada, što je gest odgovornosti prema sopstvenoj profesiji.

Neophodna je reforma u kulturi, to svi znamo, već decenijama unazad. Jer se gotovo ništa nije promenilo ovih 50, 60 godina, ali kako da ta tranzicija ne bude divlja, to su teme koje ova predstava otvara i apeluje na blagonaklon odnos prema umenicima jer oni su posebna vrsta – kaže Radivojević.

Umesto vrcavih numera slušamo songove obeshrabrenja, manje-više uspešne, ali i nije ideja da se dopadnu. „Ženski orkestar“ replicira moći novca i tajkunizaciji umetnosti.